Znalci: Za špachtli v pacientce může operatér, mohla se ale „zatoulat“

Brno – Výslechem soudního znalce dnes před Okresním soudem Brno-venkov pokračoval proces s lékařem a třemi zdravotními sestrami z ivančické nemocnice. Ti jsou obžalováni z ublížení na zdraví. Při operaci na podzim 2009 zdravotníci nechali v břiše pacientky Zdeňky Kopečkové třiceticentimetrový operační nástroj. I když si pacientka stěžovala na velké bolesti a o chybějící špachtli se vědělo už týden po operaci, nástroj jí lékaři z břicha odstranili až po pěti měsících. Rozsudek bude vynesen 22. června.

U soudu dnes zazněly posudky, které jasně mluví o odpovědnosti lékaře a instrumentářky, zároveň ale říkají, že šlo o tak náročnou operaci v pánevní oblasti, že se to zapomenutí nástroje v dutině břišní prostě mohlo stát. Hlavní operatér Aleš Soukal porušil své povinnosti zásadně. Instrumentářky se totiž nezeptal, zda-li souhlasí počet nástrojů, které při operaci použil. A jeho zdůvodnění, že byla operace náročná, to neomlouvá. Stejně jako lékař ale podle znalce selhala i instrumentářka Lenka Staňková, která zásadním způsobem porušila své povinnosti, když nástroje špatně spočítala.

„Není sice nikde stanoveno, jak dlouho musí instrumentářka po operaci nástroje počítat, faktem ale je, že to musí udělat ve spolupráci s lékařem. Nástroj ekarter, který v břiše pacientky v tomto případě zůstal, vždy musí držet asistent operatéra. A může si jej dokonce vzít sám,“ odpověděla znalkyně Zuzana Bittnerová na otázku soudkyně Lenky Šulcové, zda mohla selhat jen instrumentářka. Při řádné revizi operačního pole, které dělá lékař, by se podle jejího názoru našel.

Soudní znalec z oboru lékařství Vladimír Kotek prohlásil, že by se případ vůbec neměl projednávat v trestním řízení před soudem. Operatér bojoval doslova o její život a primář tento nástroj podobající se špachtli vůbec nevzal do rukou. Znalec se domnívá, že mu s ním mohl dělat prostor v oblasti malé pánve asistent. „V nastalém zmatku mohl být předmět v těle zapomentu,“ prohlásil doslova Kotek.

Další posudek se zabýval průběhem léčení Zdeňky Kopečkové, kterou lékaři i přes obrovské bolesti neposlali na žádná adekvátní vyšetření. „Bolest je v pooperačním stavu bězným průvodním znakem, ale musí postupně odeznívat. To se v případě paní Kopečkové nestalo, přesto nebyla odeslána na žádné další vyšetření, které by příčiny bolestí objevilo,“ říká se v druhém posudku.

Po operaci si Zdeňka Kopečková stěžovala na velké bolesti. Během pěti měsíců několikrát žádala v nemocnici o rentgenové vyšetření, bylo jí prý řečeno, že není potřeba nechat se zbytečně ozařovat. „Když mě primář viděl, tak mi říkal - paní Kopečková, já když vás vidím, tak jsem z vás už hotový. Bránila jsem se, že nejsem žádný hypochondr,“ popsala Zdeňka Kopečková. Doktoři jí pouze poradili, ať si vezme ibalgin.

Operatér: Na CT jsem ji neposlal, je to drahé a ublížilo by jí to

Teprve po pěti měsících obrovských bolestí přišli lékaři na to, že pacientce „zapomněli“ v břišní dutině třicet centimetrů dlouhou chirurgickou špachtli. Případ se navíc personál nemocnice snažil utajit a ženě nabízel mimosoudní odškodnění. Ta to odmítla a připojila se k současnému soudnímu řízení, kde může získat bolestné až 700 tisíc korun. Zdeňka Kopečková by navíc mohla  v občanskoprávním řízení po nemocnici požadovat odškodné.

Při dnešním líčení se operatér Soukal snažil své jednání omluvit zdravotním stavem Kopečkové těsně po operaci. „Mně je vyčítáno, že jsem neudělal ultrazvuk, ale bohužel když tu pacientku znám, tak se automaticky neubirám ke kupení vyšetření, která mohou být škodlivá. Navíc jsou drahá. Paní Kopečkovou jsem vždy vyšetřil. A její bolesti ukazovaly spíše na problémy trávícího ústrojí. Navíc po operaci jsem nebyl s paní Kopečkovou ve styku pouze já, ale i ostatní lékaři,“ prohlásil dnes u soudu. Připustil ale také, že byla paní Kopečková pro něj pacientkou, která si stěžuje pořád, což mohlo ovlivnit jeho pohled na ni. „Bohužel musím dnes říct, že bych u ní postupoval stejně, protože jsem věděl, co má v břiše. U jiného pacienta, kterého bych neznal, bych jej zřejmě poslal na vyšetření,“ dodal Soukal.

Lékař vinu odmítl, sestry se odvolávaly na chaos na sále

Svoji vinu přitom operatér Soukal celou dobu odmítal. „Za operaci mám zodpovědnost, ale v mnoha ohledech jen organizační a formální. Nemůžu jít počítat nástroje. Ten nástroj někomu vyklouzl. Nenahmatal jsem ho, protože je kluzký,“ vypověděl Soukal. Primář měl za sebou zhruba čtyřicetiletou praxi a v Ivančicích působil 15 let. Za tu dobu zde provedl na 8000 operací. Poté, co vyšel případ najevo, ze své funkce odstoupil. Několik stovek lidí mu ale v petici vyjádřilo podporu a v dubnu 2010 byl primářem zvolen znovu. 

Kromě bývalého primáře čelí obžalobě i tři zdravotní sestry. Když se po devíti dnech při jiné operaci přišlo na to, že nástroj chybí, nahlásila to sestra své nadřízené. Ta situaci řešila se sterilizační sestrou a společně došly k názoru, že se špachtle musela po operaci omylem vyhodit. „Nebyly seznamy nástrojů, neustále se dělaly změny. Měla jsem spočítaná dvě síta, ale v průběhu velice komplikované operace bylo doneseno třetí síto a já neměla čas nástroje spočítat,“ uvedla v únoru u soudu instrumentářka Dana Staňková. V nemocnici tak selhaly všechny kontrolní mechanismy, které mají podobným případům zabránit.

Po odhalení případu zavedla ivančická nemocnice další pojistky, které mají zabránit jeho opakování. Existují jmenné seznamy nástrojů, před operací se navíc pořizuje fotodokumentace síta, podle které mohou instrumentářky počty zpětně zkontrolovat.