Krajský soud snížil lékařce trest

Brno - Krajský soud snížil trest pro lékařku, která předepisovala léky a brala za to peníze od výrobce. Podle soudu je lékařka vina z pokusu o trestný čin přijímání úplatku, nedošlo ale k jeho dokonání. Dermatoložka Eliška Jugová tak místo dvouleté podmínky dostala trest 12 měsíců odnětí svobody s odkladem na 3 roky. Navíc dostala peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun. Přesně takovou částku získala od farmaceutické firmy za to, že předepisovala její léky. Jugové hrozilo až pětileté vězení. Na případ upozornil pořad Reportéři ČT.

U soudu se lékařka bránila, že je celá kauza vykonstruovaná. „Celá obžaloba stojí jen na zmanipulované televizní reportáži, opírá se o nevěrohodné svědky, a navíc je zpolitizovaná,“ hájila se při předchozím soudním jednání. Státní zástupce považuje její provinění za jasné. „Přebírala peníze od reprezentanta firmy za to, že předepisovala konkrétní lék pacientům,“ doplnil žalobce Jan Petrásek.

Jugová v té době pracovala ve Fakultní nemocnici u sv. Anny a lék předepisovala i přesto, že nebyl na tzv. pozitivním seznamu léčiv, která nemocnice upřednostňuje. Sama léky z lékárny vyzvedávala a v ordinaci předávala pacientům.

Na skrytou kameru nahrála lékařku figurantka České televize, která se představila jako reprezentantka farmaceutické firmy ochotná lékařku „odměňovat“. „Dohadovala se, jestli to bude 10 nebo 5 tisíc. V podstatě vyžadovala úplatek za předepsání léku,“ uvedl Lukáš Landa, autor reportáže z pořadu Reportéři ČT. Jugová dostala po odvysílání reportáže okamžitou výpověď. Právě nemocnice na ni podala trestní oznámení. Domnívá se totiž, že svým chováním poškodila dobré jméno zařízení.

Jugová je od vyhození z nemocnice nezaměstnaná a nemůže najít práci, protože s ní zdravotní pojišťovny odmítají podepsat smlouvy.

Případ uplácení lékaře farmaceutickými firmami není ojedinělý

Firmě Novartis hrozí až milionová pokuta. Ta ale tvrdí, že lékaře nekorumpuje, šlo prý o selhání jednotlivce. Státní ústav pro kontrolu léčiv v minulosti za podobný čin pokutoval konkurenční firmu Actavis. Za to, že financovala lékařům výlet do Egypta, musela zaplatit pokutu 700 tisíc korun. O případu informovali rovněž Reportéři ČT. Firma se proti sankci odvolala a jediným, kdo byl potrestán, se stal reprezentant Actavisu, který se odvážil korupci nahlas kritizovat. Dostal výpověď.