Vyhořelá tržnice pomalu ožívá. Vietnamci staví zděné haly

Brno - Ve vietnamské tržnici na Olomoucké ulici v Brně, kterou v polovině ledna letošního roku zachvátil rozsáhlý požár, se už několik týdnů čile staví sedm nových hal. Po dokončení budou budovy splňovat platná protipožární opatření, budou mít požární dveře i hlásiče požáru. Stavba by měla být podle harmonogramu dokončena 15. srpna.

„Snažíme se to postavit tak, aby to splňovalo všechna opatření,“ řekl dnes provozní ředitel tržnice Chuyen Tran. K přípravným plánům i ke stavební dokumentaci se vyjadřovali hasiči. „Zda všechny normy při stavbě dodrželi, zkontrolujeme při kolaudaci,“ dodal hasič Václav Špéra z úseku prevence.

Zdi budovy jsou zděné, stropy jsou z betonu. Místnosti mají alespoň dvě únikové cesty a naibstalované elektrické hlásiče mají včas detekovat požár. Případný požár by tak měl mnohem menší následky. „Hořelo by jen v samostatném malém úseku, odkud by se oheň nikam dál nerozšířil,“ dodal Špéra.

NO COMMENT: Tržnice na Olomoucké dnes a při lednovém požáru (zdroj: ČT24)

Asijští obchodníci do konce léta zůstanou v kontejnerech

Asi čtyři stovky brněnských Vietnamců, kteří přišli po požáru o práci, dnes prodávají svoje zboží ve velkých kontejnerech. Zůstanou v nich ještě do konce léta, od září by se potom měli přestěhovat do nových hal. „Všichni v tržnici zůstali a doufám, že se vrátí i do nových hal,“ doda Chuyen Tran.

Požár v tržnici vypukl v 13. ledna letošního roku po osmé hodině večer. Příčinou požáru byla nedbalost při svařování uvnitř jedné z hal. U požáru hal zasahovalo celkem 12 hasičských jednotek, plameny šlehaly na ploše 72 x 54. Vyhořelo sedm z jedenácti hal, škodu obchodníci vyčíslili na sto milionů korun.

Vyhořelá tržnice přitom nepatří k problémovým. Za poslední dva roky tu hasiči provedli čtyři kontroly, ta poslední žádné závady neukázala.

Stavba tržnice na Olomoucké ulici v Brně
Zdroj: ČT Brno