Rybáři musí z Brněnské přehrady vylovit stovky cejnů

Brno – Na Brněnské přehradě zahájili rybáři rozsáhlý odlov cejnů. Ti totiž udusávají sedimenty na dně přehrady a vytváří tak příznivé podmínky pro život sinic. Odstranění cejnů se podle odborníků odrazí na menším množství sinic. Cejni neskončili na prodejních pultech, ale putují do sádkových nádrží v okolí.

Rybáři cejny loví pomocí elektrického agregátu. „Ryby jsou omráčeny ve vodě, protože jsou v šoku a nehýbou se, tak se ani nijak nezraní. Je to pro ně nejšetrnější. Při odlovu do sítě jsou odřené a ve stresu,“ popsal předseda Moravského rybářského svazu Rudolf Milerski.

Pro odlov zvolili rybáři období tření. „Není žádoucí, aby se ryby vytřely v přehradě, proto se přesunou do sádkových nádraží, kde už si s nimi rybáři naloží podle potřeby,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá. Jen za první den se vylovilo 1 750 kilogramů kaprovitých ryb, mezi které cejn patří.

NO COMMENT: Výlov cejnů z Brněnské přehrady (zdroj: ČT24)

Dravé ryby jsou pro přehradu vhodnější

Cejny v Brněnské přehradě nahradí dravé ryby, především štiky. „Dno neudusávají, ale naopak sedimenty prokypřují a provzdušňují, takže nevytváří vhodné prostředí pro sinice,“ uzavřela Hrdá.

Podle Milerského není úplně jisté, že vylovení cejnů nádrži výrazně pomůže. „Vždycky nejsou nádrže znečišťované jen rybami. Navíc Brněnská přehrada má sama o sobě dostatečný přísun živin pro sinice ze Svratky,“ vysvětlil.

Odlov cejnů je součástí programu Jihomoravského kraje a města Brna Čistá Svratka. Jeho cílem je zabránit „kvetení“ přehrady, které způsobují sinice. Pomoci má vedle odlovu cejnů také částečné odbahnění a sanace dna, činnost aeračních věží a chlorid železitý, který na přítoku Svratky do přehrady vysráží fosfor. I tím se sinice živí.