Čepro dokončilo čtyři obří nádrže na naftu za 1,5 miliardy

Loukov - Státní podnik Čepro dostavěl nedaleko Loukova na Kroměřížsku čtyři nádrže na strategické zásoby pohonných hmot. Podzemní zásobníky jsou vysoké 21 metrů a mají dohromady pojmout 140 tisíc kubíků motorové nafty. Čepro díky novým nádržím zdvojnásobí svoje zásoby pohonných hmot. Nyní jsou nádrže v testovacím provozu, naplno budou pracovat od září.

Čepro bude mít s novými nádržemi kontrolu nad 90% státních rezerv pohonných hmot. V případě odstavení dodávek, válečného konfliktu nebo přírodní katastrofy by nádrže dokázaly celou Českou republiku zásobovat 90 až 120 dní.

Obyvatelé Loukova, který je od střeženého areálu vzdálen pouhé dva kilometry, nejsou ze stavby příliš nadšení a poukazují na, že obcí denně projíždí desítky cisteren s naftou. Zvýšený provoz zatěžuje silnice. 

NO COMMENT: Prohlídka vnitřního prostoru nádrží (zdroj: ČT24)

Obavy mají místní i z případné havárie. Komplex je ale zabezpečený nejmodernějšími technologiemi. „Celý objekt tvoří čtyři nádrže, podzemní chodba spojující nádrže a čerpací stanici, stabilní hasicí zařízení, produktovody s napojením na areálové rozvody a komplexní řídící systém,“ uvádí tisková zpráva na webu Čepra.

Hermeticky uzavřené nádrže jsou několikanásobně jištěny. Například úniku ropných látek do okolí má zabránit dvojitá sklolaminátová vystýlka železobetonových nádrží. Komplex bude mít i nový systém elektronického zabezpečení, kamerový systém a elektronickou požární signalizaci. V případě požáru by dvě čidla okamžitě zahájila hašení oxidem uhličitým.

Čtyři nádrže jsou nyní v testovacím provozu, za dva týdny budou částečně napuštěny. Do plného provozu je Čepro uvede až letos v září.

Státní sklad paliva je v Loukově už od 50. let minulého století. Dříve jej hlídala armáda, dnes areál, který je pro veřejnost nepřístupný, střeží bezpečnostní agentura.

  • Areál Čepra u Loukova je pro veřejnost nepřístupný autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2555/255465.jpg
  • Areál Čepra u Loukova je pro veřejnost nepřístupný autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2555/255462.jpg