Brno zbouralo památku, kterou chtěli místní koupit a opravit

Brno – Obyvatelé brněnské Kamenné čtvrti se zlobí na městskou část Brno-střed. Dlouhá léta se občané snažili získat do pronájmu nebo ke koupi památkově chráněný dům č. 38. Město nabídky vytrvale odmítalo. Teď nečekaně začalo s demoličními pracemi. Stavba byla po letech chátrání v tak špatné stavu, že ohrožovala zdraví lidí. Musela být proto bezodkladně zbourána.

„Stavební úřad na základě znaleckého posudku nařídil stavbu odstranit. Důvod byl jednoznačný, hrozilo tam bezprostřední ohrožení zdraví a života lidí,“ uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Radnice měla podle tohoto rozhodnutí dům zbourat do konce dubna, ale bourání se opozdilo a začalo teprve dnes.

„Pracoval jsem doma, a když jsem se vyšel podívat ven, zjistil jsem, že z domu je jen hromádka cihel,“ popsal místní obyvatel a architekt Petr Hurník. On stejně jako další lidé z Kamenné kolonie si chtěli dům pronajmout nebo koupit. „Vím, že i v dezolátním stavu o to lidé měli zájem, ale město jim nevyhovělo,“ dodal další z místních. Více než deset let byla památka bez nájemníků a chátrala.

Architekt a obyvatel Kamenné čtvrti Petr Hurník o zbourané památce (zdroj: ČT24)

„Městská část Brno-střed může domy pronajímat jen na dobu kratší než 15 let, případný prodej nebo dlouhodobější pronájmy povoluje magistrát. Budeme muset dohledat, kdo a kdy o tom rozhodl,“ upřesnil Burián.

Dům vznikl v polovině 20. let minulého století a je součástí chráněné kolonie.
„V jiných městech tyhle unikátní soubory staveb mizí a udivuje mě, že je město nechrání a naopak je nechává takto skončit,“ řekl Hurník.

Stavba už je z větší části zdemolovaná. „Přitom ty cihly jsou staré, ale kvalitní. V domě mohly být maximálně zateklé stropy nebo zahnilá podlaha, ale to se dá opravit,“ tvrdil Hurník.

Radnice Brno-střed dnes demolici zastavila. Zítra se mají přijet podívat odborníci, kteří stavbu a důvody demolice ještě jednou prověří.