Z nosála může být mazlíček milý i problematický

Brno – Pětice malých nosálů v brněnské ZOO roste a prospívá ve společnosti mámy Zuzanky. Zato nosálí táta Hubert trochu teskní. Býval totiž zvyklý na lidskou společnost, brněnské ZOO ho daroval už jako odrostlé zvíře soukromý chovatel. Sám v kleci si navíc moc zábavy neužije, jako samec musí být od matky s mláďaty oddělen. Nosálové jsou přitom velmi společenská zvířata. Od naší poslední návštevy si už mláďata na lidi zvykla a jsou tak často k vidění i ve venkovním výběhu.

„Hubert je hrozně společenský. Vždycky, když jdu odpoledne kolem jeho klece, musím ho přes mříže podrbat v kožíšku,“ popsala s úsměvem ošetřovatelka brněnských nosálů Mariana Hubíková. Hubert také slyší na své jméno a na zavolání vyleze z ubikace ven. Díky své přívětivosti a inteligenci si nosálové brzy našli cestu k lidem a začali se z nich stávat domácí mazlíčci. Nejprve v Jižní Americe, kde je jejich chov docela běžný. Odtud se jejich obliba rozšířila na sever kontinentu a poté do Evropy. Pořídit si takového společníka však není jen tak a případní chovatelé by si měli pořádně rozmyslet, zda zvířátko zvládnou. „Někteří chovatelé asi zjistí, že to nejsou tak roztomilé šelmičky, jak se na první pohled zdá,“ dodala Hubíková.

Nosál může z bytu udělat „kůlničku na dříví“

NO COMMENT: Mláďata nosála se osmělila a užívají si výběhu (zdroj: ČT24)

„Může se stát, že se v zajetí zafixují na jednoho člověka a pokud žárlí, mohou někoho jiného i pokousat,“ popsala povahu nosálů ošetřovatelka Marcela Němečková. Na to už doplatila jedna z ošetřovatelek v brněnské ZOO, na kterou samec Hubert není zvyklý a pokousal ji na noze. „Mají dost velké špičáky, takže jejich kousnutí bývá hluboké a bolestivé,“ dokončila Němečková.

Nosály lze v zajetí chovat v kleci či voliéře, odvážný majitel si může nosála vzít i do bytu. „Mohou být chováni i v zajetí?“ ptá se návštěvnice ZOO Věra Ernestová, která právě čipernou rodinu šelmiček obdivovala. Chvíli pozoruje v kleci pobíhající nosály a pak dodává: „Jsou nádherní, ale do bytu nepatří. Mám ráda zvířata ve volné přírodě.“

Jak nabádají webové stránky, které se chovu a životu nosálů věnují, pokud máte nosála v bytě, musíte mít na všech skříních dětskou pojistku. Nosálové si totiž umějí otevřít dveře. Důležité je zajistit jim adekvátní zábavu, jinak chovatel riskuje, že mu mazlíček z nudy začne demolovat byt. Znuděný nosál může krást věci, otevírat skříně, pouštět vodu, nebo třeba vytrhávat klávesy z klávesnice. Nosálové se snesou i s jinými domácími mazlíčky, vyjma koček. Není ovšem vhodné pořizovat si nosála ke zvířatům, která jsou menší než on, všežravý nosál by si je mohl splést s kořistí.

Nosál na útěku pokousal prodavačku i strážníky

V půlce května se venčení zdomácnělé nosálice vymklo chovatelce v Jičíně z rukou. Samice nosála své majitelce utekla a zamířila do obchodu s chovatelskými potřebami, kde se s velkou chutí pustila do vystavené čokolády. „Prodavačka, která ze zvířete měla obavy, utekla. Když se chtěla vrátit do prodejny pro mobilní telefon, zvíře ji napadlo a pokousalo na nohách,“ uvedla pro ČTK mluvčí jičínské policie Hana Klečalová. Ze sousední prodejny nakonec prodavačka zavolala strážníky i záchranku. Při odchytu ve zverimexu zvíře pokousalo ještě jednoho ze zasahujících policistů. Majitelka své zvíře nakonec našla, čeká ji ale přestupkové řízení na radnici.

Nevinně vypadající šelmička se může stát problematickým domácím mazlíčkem
Zdroj: ČT24