Policie dopadla vandala, který znečistil vodu v tučapském vodojemu

Kroměřížsko - Několik dní bez tekoucí vody se letos v březnu ocitlo 400 obyvatel malé vesnice Tučapy u Holešova na Kroměřížsku. Vandal se tam vloupal do vodojemu, kde rozsypal zapáchající žlutý prášek. Podle policie byl pachatel dopaden a hrozí mu trest za obecné ohrožení zdraví. Navíc se zřejmě jedná o stejného člověka, který v březnu vykrádal chaty v rekreační oblasti na Holešovsku. Informoval o tom Kroměřížský denik.

Pachateli stačilo vylomit dveře do vodojemu a rozsypat v něm zapáchající žlutý prášek. Ten zřejmě pocházel z hasičského přístroje, který se tam pokusil ukrást. „Obyvatelé byli okamžitě varováni, ať vodu nepijí ani po převaření,“ potvrdil starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS). Vloupání do vodojemu zjistila čidla bezpečnostní ochrany, než ale vodaři na odlehlé místo přijeli, vandal utekl.

„Speciálním detekčním přístrojem jsme zjistili chemické složení. Jednalo se o prášek síranu amonného, který byl v malém množství rozpuštěn ve velkém množství vody, proto nebylo životu nebezpečný,“ uvedl mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček. Přesto vodaři vodovodní řad okamžitě vypustili a hygienici z něj dvakrát denně odebírali vzorky.

Tučapským, kteří nad dva měsíce starým činem stále kroutí hlavou, musela po několik dní stačit voda ze dvou cisteren. Pachatel, kterému v té době ještě nebylo 18 let, se teď bude zpovídat z obecného ohrožení. Podle policie se navíc jedná o téhož pachatele, který v březnu řádil v holešovské rekreační oblasti, kde se vloupal do celkem devíti chat. Jednu z nich dokonce zapálil. Hrozí mu rok vězení.