Včely na Valašsku likviduje mor

Lidečko - Včelaři na Vsetínsku se netají svými obavami o budoucnost včelstev. V Lidečku museli v minulých dnech zlikvidovat 4 úly, kde byla prokázána nákaza včelím morem. Plameny jsou přitom jedinou cestou, jak této nakažlivé chorobě zabránit. Kolem ohniska nákazy je vyhlášeno pětikilometrové ochranné pásmo, ve kterém je zakázáno s úly manipulovat.

Včelaři mají strach, včelí mor se šíří rychle, zejména v teplých měsících není ničím výjímečné, že až ve 40 procentech případů se včely nevrací do svého úlu, ale navštěvují i úly v nejbližším okolí. Nákaza se tak snadno šíří. Dospělá včela denně ulétne až 7 kilometrů. Právě v tomto okruhu od zjištění včelího moru, je nutné veškerá včelstva zlikvidovat.

Mor včelího plodu

je závažné onemocnění včelích larev. Nemoc způsobuje bakterie Paenibacillus larvae larvae. Jeho odolné spory přežívají v půdě i mnoho desítek let. Nemocné larvy ztrácejí charakteristický perleťový lesk, mění se postupně na šedobílou, šedožlutou až tmavě hnědou lepkavou hmotu.

Zdroj:Wikipedie

Včelař Jan Bajza o včelím moru (zdroj: ČT24)

Spálit musí včelaři nejen samotná včelstva, ale i úly a všechny používané pomůcky.  Pro většinu včelařů se nejedná jen o ekonomickou, ale i o psychickou újmu.

Prevencí je čistota

Včelař musí používat dezinfekci, pravidelně měnit vosk a likvidovat staré úly. V zahraničí se pokoušeli včely léčit antibiotiky, ta ale znehodnocují med. V České republice a na Slovensku jsou ale podobná opatření zakázána a včelí mor se likviduje ohněm.