Mladíka při rekonstrukci domu v Letovicích vážně zranil výbuch

Letovice - Ve Smetanově ulici v Letovicích na Blanensku se dnes po čtvrté hodině odpoledne ozvala rána. Mladík, který tam pomáhal při rekonstrukci rodinného domu, sbíječkou zřejmě narazil na výbušninu. Vážně zraněného devatenáctiletého muže převezl vrtulník záchranné služby do Fakultní nemocnice Brno. Exploze poškodila střechu a stěnu domu, na místě je také statik a pyrotechnici.

Exploze zranila zaměstnance stavební firmy, který v podkroví pracoval se sbíjecím kladivem. „V době neštěstí kolem zrovna projížděl vůz záchranné služby, lékaři mladíkovi poskytli první pomoc prakticky okamžitě,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová. Muž byl podle hasičů zraněn v obličeji a v horní části těla, a protože začal upadat do bezvědomí a šoku, byl uveden už na místě neštěstí do umělého spánku. „Muž byl letecky přepraven do popáleninového centra nemocnice v Brně-Bohunicích,“ dodala.

Pyrotechnik teď na místě zjišťuje, jak k výbuchu došlo. Kvůli specifickému pachu střelného prachu se předpokládá, že explozi může mít na svědomí právě ženijní rozbuška. Nepotvrdil se však první předpoklad, že jde o ženijní rozbušku z druhé světové války. Podle pamětníků ale údajně bylo v obci po různých domech výbušnin víc, protože za druhé světové války vykolejil u města německý vlak s municí a tu si místní poodnášeli domů.

Vstup Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Pyrotechnici budou také minimálně do půlnoci rozebírat strop půdy, protože se domnívají, že by v domě mohlo být výbušnin vzhledem k okolnostem více.

Vrtulník záchranářů
Zdroj: www.hzslk.cz/HZS Libereckého kraje