Lom s jezerem v Blansku majitel dosud neoplotil, lidé riskují dál

Blansko - Teplá voda a příjemné přírodní prostředí blanenského lomu v létě láká desítky lidí. Loni České dráhy místo prodaly soukromníkovi, který by tam rád vybudoval přírodní koupaliště a potápěčské centrum. Podmínkou však bylo, že lom oplotí. To podnikatel Leoš Přikryl doposud neudělal, jelikož k tomu zatím nemá povolení. Lidé tak riskují dál - při cestě k lomu přecházejí kolejiště a ručníky si rozkládají doslova kolem projíždějících rychlíků.

Skupinky lidí s osuškami v podpaží přecházející frekventovaný železniční koridor - tak vypadá letní sezona kolem blanenského lomu, který je už léta vyhlášeným přírodním koupalištěm. Přestože kolem sviští rychlíky, místní to neodrazuje. Dokonce se opalují těsně u kolejí.

Tento problém měl loni vyřešit prodej lomu soukromníkovi – jedna z podmínek Českých drah bylo oplocení pozemku, které přecházení kolejí znemožní. To majitel slíbil zajistit před tím, než s budováním plánovaného koupaliště začne. Letos už to ale nestihne - jeho první návrh Správa železniční dopravní cesty odmítla. Projekt technicky neodpovídal drážním normám.

Potapěčský instruktor Michal Piškula kritizuje záměr oplocení lomu (zdroj: ČT24)

„Zatím pro stavbu oplocení nemám povolení. Pracuji ale na dalších návrzích a brzy začnu se správou jednat znovu,“ přislíbil podnikatel Leoš Přikryl. Vyřízení povolení však může trvat další měsíce.

Majitel chce spolupracovat s policií

„Ve smlouvě není dán žádný časový limit, kdy musí nový majitel tento plot vystavět,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. „Součástí smlouvy je i případná penalizace pro případ, že by majitel nesplnil podmínku zabezpečení okolí dráhy plotem,“ doplnila.

Už teď je proto jasné, že celou sezonu bude město dál trnout, kdy dojde k neštěstí. „Umístíme tam zákazové cedule, což ale bude v praxi zřejmě bez užitku,“ uvažuje Přikryl. Chce proto požádat o spolupráci také městskou policii.

Oplocení lomu se lidem nelíbí

Místní se obávají, že od nich podnikatel za koupání bude chtít vybírat vstupné. „Jelikož u lomu vybuduji jakési zázemí, tak by to nějak zpoplatněné být mělo. Dělám to ale spíš jako koníček, nepočítám s velkou výdělečností,“ řekl Přikryl.

Oplocení lomu do budoucna děsí také potápěče i rybáře. Za čistou vodou a ideálními podmínkami se do Blanska sjíždějí z širokého okolí. Majitel je ale uklidňuje. Rybáři mu nevadí a pro potápěče by chtěl dokonce vytvořit potápěčské centrum.