Odbahňování Luhačovické přehrady se opět zastavilo

Luhačovice - Čištění Luhačovické přehrady se znovu zkomplikovalo. Usazeného bahna je totiž na dně více, než se očekávalo. Povodí Moravy však zatím neví, jestli bude muset odtěžit i zbytek sedimentů - to prozradí až výsledky rozborů. S tak rozsáhlým čištěním navíc nikdo nepočítal, takže na pokračování těžby scházejí peníze. Jak dlouho ještě bude přehrada bez vody a turistů, to zůstává nejasné.

Očistnou kúru pro sinicemi zasaženou Luhačovickou přehradu chtělo Povodí původně dokončit ještě před prázdninami. Plánovaných 230 tisíc kubíků bahna se už odtěžit podařilo, práce ale neskončila.

„Podle nové projektové dokumentace se bohužel ukázalo, že na dně přehrady zbývá ještě asi 65 tisíc kubíků sedimentů,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá. Odborníci na sinice teď zjišťují, jestli i toto bahno musí pryč. Povodí už ale rozpočet vyčerpalo. „Pokračování v těžbě momentálně nemáme z čeho pokrýt,“ tvrdí Hrdá. Povodí tak čeká na jednání s ministerstvem zemědělství o další podpoře.

Mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá o odtěžování sedimentů (zdroj: ČT24)

Hoteliéři se děsí ztrát

Starosta Luhačovic František Hubáček (ODS) ve vypuštěné přehradě zásadní hrozbu pro letní sezonu nevidí. „Přehrada sice bude v létě vypuštěná, ale jinak tam bude normální provoz. Pojede koupaliště, pojedou hotely. Okolí bude naprosto čisté a připravené k rekreaci,“ řekl Hubáček.

Také rybáři si zatím zachovávají chladnou hlavu. „Musíme být trpěliví, nic jiného nám nezbývá, protože úděl rybáře je především trpělivost,“ krčil rameny jednatel Rybářského svazu Luhačovického Zálesí František Miko. Ta ale dochází hoteliérům od přehrady. Obsazenost na sezónu mají nejnižší v historii.

„S hrůzou očekáváme, kdy se přehrada konečně napustí. Máme skutečně obavy, že nám to odradí i ty poslední pobyty, které máme nasmlouvané,“ tvrdí ředitelka jednoho z hotelů Jarmila Stojanová. Hosté podle ní ruší pobyty jeden po druhém. „Situace je pro nás velice tíživá a velice vážná,“ zdůraznila. Přehrada bez zapáchajícího bahna je pro ni a spoustu dalších majitelů zatím jen sen. Kdy se vyplní, zatím nikdo není schopný ani odhadnout.

Vypuštěná Luhačovická přehrada - letecký pohled
Zdroj: ČT24/Povodí Moravy