Boskovice a Uherské Hradiště soupeří o titul „nejkrásnější nádraží“

Jižní Morava - Soutěž o nejkrásnější nádraží Česka spěje do finiše. Na zaslání hlasů zbývají poslední dva dny do konce května. O přízeň cestujících i přátel železnice se uchází deset nádraží z celé republiky. Podle pořadatelů nemá porota jasně daná kritéria, kterými nádraží hodnotí. Jde spíš o celkový dojem. Svou roli může sehrát vzhled budovy a čistota čekáren stejně jako vlídný personál a dostupné služby. Letos se do finálové desítky dostala i nádraží v Uherském Hradišti a Boskovicích. Právě na této dvojici je dobře vidět, jak mohou být finalisté rozdílní.

„Nominovat nádraží v první fázi může kdokoli od nás i z ciziny,“ popsal pravidla ankety Pavel Bureš z pořadatelské Asociace Entente Florale CZ – Souznění. „Po uzavření nominací se sejde asi desetičlenná porota nás pořadatelů a dalších spřízněných institucí, my pak vybereme deset finalistů,“ dodal Bureš.

Uherskohradišťským nádražím projde denně na 5.000 cestujících, mají tady hned dvě trafiky, restauraci a dokonce i vlastní kadeřnictví se vstupem přímo z perónu. Zato Boskovice jsou o poznání menší a méně rušné, za den tu výpravčí uvidí maximálně 500 cestujících.



Boskovičtí sázejí hlavně na květinovou výzdobu své malé stanice – ta každé léto doslova rozkvétá do krásy. Místní výpravčí Anna Stará popisuje, kdo má truhlíky a květináče na svědomí: „O květiny se stará naše paní výhybkářka. Jednak ji to baví, jednak asi i chce, aby to naše nádražíčko vypadalo hezky, když už je takové stařičké, jak my říkáme.“

10 FINALISTŮ ANKETY NEJKRÁSNĚJŠÍ NÁDRAŽÍ 2011

Měchenice
Hořice v Podkrkonoší
Holubov
Horažďovice předměstí
Rynoltice
Uherské Hradiště
Boskovice
Merklín
Hnojník
Martinice v Podkrkonoší

Hlasovat můžete až do 31. května e-mailem na adresu nejkrasnejsinadrazi@cd.cz

Nádražní budova v Uherském hradišti je o několik desetiletí starší než ta Boskovická a chlubit se může freskovou výzdobou v duchu lidové architektury. Sgrafita na stěnách pocházejí až z padesátých let, při rekonstrukci nádraží v roce 2004 objevili řemeslníci i část původní výzdoby ze 30. let minulého století. Zakonzervované pod sklem si fresky mohou prohlédnout lidé třeba při čekání na vlak. Při příjezdu důležitějšcíh spojů je navíc přivítá melodie známé lidovky „Když jsem šel z Hradišťa….“.

I Boskovice se mohou pochlubit malým muzejním exponátem: „Tohle je takzvaný stavěcí kozlík, s jehož pomocí se na návěstidlech, jakémsi semaforu pro vlak, dala takzvaně postavit zelená. To je pro mechanická návěstidla, teď už máme světelná, takže bohužel už ho nepoužíváme. Naposledy byl funkční v roce 1997,“ popsala boskovická výpravčí.

Vítězství v anketě není spojeno s žádnou velkou hmotnou výhrou. Pořadatelé si ale od soutěže slibují, že si lidé budou hezkých míst na železnici více všímat a oceňovat je. „Náš cíl je podpořit zájem o vlakovou dopravu, o které se domníváme, že má budoucnost a že je ekologická. Za 150 let existence si určitě vydobyla své místo nejen v naší společnosti, ale nádraží se stala nedílnou součástí české a moravské krajiny,“ vysvětlil za pořadatele ankety Pavel Bureš.

Podpořit svého nádražního favorita můžete hlasováním na email nejkrasnejsinadrazi@cd.cz. Přehled všech deseti finalistů i s fotografiemi najdete také na stránkách http://www.zelpage.cz/clanky/nejkrasnejsi-nadrazi-cr-2011