Brno bude následující týden žít divadlem

Brno - Na brněnských divadelních scénách, náměstích i ulicích se během příštího týdne odehrají desítky divadelních a hudebních představení. V jihomoravské metropoli začal mezinárodní festival Divadelní svět Brno. Festival zahájili divadelníci na scéně Městského divadla Brno uvedením hry Sen noci shakespearovské. Jevištní koláž složenou z útržků všech 39 her britského dramatika Williama Shakespeara společně nastudovalo 11 brněnských souborů.

Neméně pestrá bude nabídka i v dalších festivalových dnech. Mezinárodní festival Divadelní svět Brno totiž letos pro milovníky divadla, hudby a překvapení připravil přes sto představení. Tohoto unikátního projektu, který zaplní divadelní sály i ulice, se účastní všechna brněnská divadla. „Součástí programu nejsou jenom představení, to jsou různé happeningy, kejkle, varieté a tak dále, což není klasické divadelní představení,“ přiblížila festival jeho ředitelka Sylvie Pospíšilová.

Festival v duchu Shakespeara

NO COMMENT: Divadelní svět Brno (zdroj: ČT24)

„Každý soubor má svou vizi a koncepci, mně připadl úkol dát dohromady celý večer. Věřím, že se to podaří a bude to manifestace toho, že brněnská divadla umějí spolupracovat,“ řekl před časem k inscenaci Sen noci shakespearovské režisér Stanislav Slovák.

Právě Shakespearova dramatika je jedním ze dvou hlavních témat druhého ročníku ambiciózního festivalu Divadelní svět. Vedle britského velikána se pořadatelé zaměřili i na britského režiséra Petera Brooka. Šestaosmdesátiletý Brook, který je mnohými považován za největšího žijícího režiséra, se mimo jiné proslavil právě inscenacemi her alžbětinského dramatika.

Festival zakončí v pátek Slavnost masek, pořadatelé doufají, že jim bude přát počasí oproti páteční Noci kejklířů, kdy se na návštěvnosti podepsal silný déšť.