Agrární komora prověřuje podezřelé nabídky odkupu pozemků

Blanensko - Vlastníci půdy na Blanensku v poslední době nacházejí ve svých schránkách podezřelé dopisy s nabídkou odkupu pozemků. Dva muži se v nich zřejmě vydávají za podnikatele v zemědělství, kteří by rádi hospodařili také v této oblasti. Okresní agrární komora záležitost, o níž informoval Blanenský deník, prověřuje a varuje před možnými podvodníky. Prodávat pozemky lidem nedoporučuje.

Zájem muži neprojevují pouze o velké pozemky, ale také o malé parcely ležící například uprostřed honů. „Dostal jsem nabídku od nějakého pana Poláka z Protivanova, že by chtěl odkoupit mé pozemky v Kochově. Zajímal se hlavně o jednu parcelu, která je uprostřed stávajícího honu. Težko by se na ní dalo hospodařit,“ řekl místní zemědělec Ladislav Šaršon. „To mě zarazilo a dělá to na mě divný dojem,“ kroutil hlavou.

Podobné dopisy přišly také dalším lidem z Kochova, Knínic, Bořitova, Rájce a Lysic. Zemědělci zatím vidí podezřelé záměry - podle nich by se mohlo jednat o spekulanty. Bojí se především toho, že na odkoupených pozemcích vyrostou další solární elektrárny nebo že jim noví majitelé znemožní vjezd na pole s velkými stroji. Za jeden hektar pozemků navíc nabízejí kolem 30 tisíc korun, což je oproti skutečné hodnotě zemědělských pozemků na Blanensku zhruba poloviční částka.

„Lidé se nemusejí bát, opravdu nemáme špatné úmysly,“ hájil se Jaroslav Polák, který je pod dopisy podepsaný. Při otázce, na co mu tyto malé a těžko využitelné pozemky budou, však krčí rameny. „Do budoucna uvažujeme o odkoupení také těch dalších,“ uvedl.

Dopisy obsahují nepravdivé informace

Okresní agrární komora nalezla v dopisech řadu pochybných či nepravdivých informací. Pisatelé v nich například uvádějí jako místo svého bydliště obec Protivanov, ve skutečnosti ale pocházejí z Hodkovic na Liberecku. Na uváděnou nemovitost v Protivanově byl navíc uvalen exekuční příkaz. „Zjistili jsme také, že pan Polák ve skutečnosti nepodniká v zemědělství, což je zarážející. Lidé - hlavně ti starší - jsou z toho dost zmatení,“ tvrdí předseda Okresní agrární komory v Blansku Kamil Vystavěl. „Snažíme se to prověřit a informovat lidi, aby věděli, jak se zachovat. Pokud někdo chce své pozemky prodat, je to samozřejmě jeho věc, lidé by ale měli být opravdu opatrní a obezřetní,“ dodal.

Zástupci agrární komory radí lidem především nespěchat s prodejem a počkat, co se z celé záležitosti vyklube. Negativní zkušenosti se spekulanty, kteří podobnou cestou od lidí vykupovali pozemky, mají už lidé v Čechách.