Nemocnice v Brně-Bohunicích bude na noc zamykat

Brno - Až čtyři tisíce neobjednaných pacientů za měsíc využívá zdravotnické služby Fakultní nemocnice Brno v mimopracovní době - ta přitom nefunguje jako pohotovost a příjem akutních pacientů pro ni znamená řadu komplikací. Na služby pohotovosti totiž nemá sjednané smlouvy se zdravotními pojišťovnami, chybějí kapacity a z budovy, která přes noc doposud zůstávala otevřená, se často ztrácely věci nebo docházelo k poškozování majetku. Vedení proto rozhodlo - po devatenácté hodině večer budou vstupní dveře pro cizí nekompromisně uzamčené.

Od 1. června se neobjednaní pacienti, kteří se zdravotními problémy zamíří do bohunické nemocnice, lékařské pomoci jen tak nedočkají. Mezi devatenáctou a šestou hodinou ranní a také o víkendech bude na zamčených dveřích viset cedule s informací, že pohotovost zajišťuje Úrazová nemocnice na Ponávce. Pohotovost pro nejmladší je v provozu v Dětské nemocnici v Brně-Černých Polích.

Ředitel nemocnice Roman Kraus hovoří především o bezpečnostních důvodech. „Neznamená to, že by nemocnice byla zcela uzavřená. Snažíme se pouze částečně omezit průchod nemocnicí. Přes den bude nadále otevřená pro všechny a v noci se sem dostanou pouze pacienti s doporučením od lékařské služby první pomoci nebo přivážení sanitkou,“ tvrdí Kraus. „Samozřejmě budou u bran hlídat vrátní, a pokud by se sem náhodou dostal jakýkoliv opravdu akutní případ, tak jej pustí dovnitř,“ dodal.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus o důvodech omezení příjmu neobjednaných pacientů (zdroj: ČT24)

Návštěvou fakultní nemocnice pacienti čas neušetří

Lékaři ve fakultních nemocnicích mají na starosti hlavně urgentní příjem na svých odděleních a na ošetřování pacientů na ambulancích většinou nemají čas. Přesto spousta lidí preferuje přímou návštěvu fakultní nemocnice před pohotovostí. Důvod? Z pohotovosti jsou často následně odkázáni na konkrétní oddělení fakultní nemocnice, a navíc tak zaplatí poplatek za akutní ošetření hned dvakrát. Lidé například z Nového Lískovce či Bohunic také nechápou, proč by na pohotovost měli jezdit přes celé město, když mají nemocnici doslova před nosem.

Podobná opatření nedávno zavedla také Fakultní nemocnice u svaté Anny. Ta své brány sice nezavírá, ovšem stejně jako v Brně-Bohunicích upřednostňuje pouze pacienty ve stavu akutního ohrožení života a poté ty s doporučením od lékaře. Pacientům, kteří tam zamířili, pouze aby ušetřili čas a cestu do Úrazové nemocnice, se tím čekání na vyšetření ve skutečnosti protáhne.

Lidé přístupu fakultních nemocnic často zneužívají

Běžně se stává, že lidé zamíří do nemocnice jen proto, že návštěvu svého lékaře v jeho ordinačních hodinách nestíhají a nechtějí si brát volno v práci. „Mnoho pacientů naší ochoty dá se říct i zneužívalo. Musí si zvyknout na to, že s běžnými nebo s chronickými problémy skutečně musí chodit ke svým lékařům v normálních ordinačních hodinách a ne do fakultní nemocnice. To už je dál nepřijatelné,“ varoval Kraus. „Lidé byli zvyklí vstupovat opravdu do jakékoliv nemocnice s očekáváním, že budou ošetřeni kdekoliv a kdykoliv. Nejsou ochotni respektovat naše pravidla,“ potvrdil také ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Petr Koška.

Zatímco Úrazová nemocnice získává na provoz pohotovosti pro dospělé od státu příspěvek ve výši necelých 12 milionů korun ročně, fakultní nemocnice ani korunu. Současný systém budou ředitelé nemocnice ještě projednávat s vedením města. Ve hře je do budoucna i ta varianta, že se Brno opět rozdělí na spádové obvody s několika menšími pohotovostmi.