Krajský soud zrušil rozsudek nad profesorem, který kolegovi vyhrožoval smrtí

Brno - Krajský odvolací soud dnes rozhodl, že se bude muset případ profesora filozofie Břetislava Horyny z Masarykovy univerzity, který byl odsouzen za posílání výhružných e-mailů svému kolegovi, projednat znovu. Podle soudce neměl možnost se řádně obhájit. Jako trest přitom dostal u městského soudu padesátitisícovou pokutu. S rozsudkem Horyna nesouhlasil, i když se soudce městského soudu nepřiklonil k obžalobě, která pro Horynu žádala půlroční podmínku, pokutu a zákaz pedagogické činnosti. Horyna se cítí nevinen.

„Případ se městskému soudu vrací k novému projednání, byl předčasný a obžalovaný se neměl možnost řadně obhájit. Neměl dostatek času k přípravě reakce na posudek znalce z oboru informatiky. Měli být vyslechnuti obhajobou navržení další svědci,“ uvedl Karel Hortík, soudce Krajského soudu v Brně. Horyna je přitom připraven doložit podle nových informací svědectví, která mu mají zaručit alibi například na dobu, kdy byly vulgární e-maily posílány. Sám se odmítá k případu vyjádřit, a proto za něj hovoří jeho právník. „Neprokázalo se, že e-maily psal,“ prohlásil i dřívejší Horynův právník Jiří Soukop. Dnes měl u soudu Horyna nového právního zastupce, který s médii odmítl hovořit.

Okresní soud, který Horynu odsoudil před dvěma měsíci, považoval jeho vinu za prokázanou. „Břetislav Horyna je autorem a odesílatelem výhružných e-mailů. Nejméně jeden e-mail byl odeslán z domácího počítače,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce městského soudu Martin Hrabal. Soud má podle něho za prokázané i to, že počítač užívaný Horynou na pracovišti sloužil k přístupu do e-mailových schránek, ze kterých výhružky chodily.

„Neuvěřili jsme domněnce o recesi, snaze o dehonestaci či studentský žert,“ pokračoval ve zdůvodnění rozsudku Hrabal. Stějně tak se mu jeví nepravděpodobné zfalšování IP adresy počítače. Své rozhodnutí podložil znaleckým posudkem, který byl prezentován při středečním jednání. Podle něho je zcizení IP adresy velmi komplikovaná záležitost. „K dispozici je jeden konkrétní e-mail a přístup do e-mailových schránek, které jsou uvedeny jako odesílatelé předmětných e-mailů. Tam se podařilo zjistit, že se k nim mimo jiné přistupovalo z IP adres, které byly na pracovišti profesora Horyny,“ uvedl ve středu soudní znalec Roman Pavlík.

Ukázka z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Znalec u okresního soudu přesto připustil, že není možné říci, že e-maily psal přímo Horyna. „Domnívám se ale, že e-maily posílal človek, který pravidelně kontroloval tři schránky, ze kterých maily odcházely. Bylo prokázáno, že do zmíněných schránek přistupoval někdo z domácího i pracovního počítače profesora Horyny,“ doplnil znalec.

Podle soudce městského soudu bylo zbytečné udělit podmíněný trest nebo zákaz pedagogické činnosti, jak jej navrhla obžaloba, protože jde o exces a pouhé vybočení z normálního chování v životě obžalovaného.

Právní zástupce Břetislava Horyny
Zdroj: ČT24