Do Moravského krasu jezdí Krasobus

Blansko/Skalní mlýn – Turisty na Blanensku čeká příjemná novinka. Speciální autobusová linka, takzvaný Krasobus, od zítřka propojí město Blansko s Moravským krasem. Spoj bude vyjíždět z autobusového nádraží směrem na Skalní mlýn se zajížďkou do centra města, aby návštěvníci regionu během jednoho dne mohli navštívit zámek, aquapark nebo využít služeb infocentra. Linka bude v provozu až do konce září.

Krasobus nebude součástí  běžných linek IDS Jihomoravského krasu. I proto se nebudou lístky prodávat přímo u řidiče, ale na předem určených prodejních místech. Jednotná celodenní cena jízdného je stanovena na 44 Kč. V sumě jsou však zahrnuty i slevy vstupenek na blanenský zámek, do aquaparku, Kateřinské jeskyně, na vláček a lanovku v areálu krasu.

Provoz Krasobusu zajišťuje blanenský dopravce. Jestli nová linka nebude ztrátová, se ale zjistí až na konci sezóny. „Trasa je dlouhá sedmnáct kilometrů a náklady za celou sezóny budou 240 tisíc. Tato částka se vybere, pokud bude na každém spoji minimálně třináct pasažéru,“ vysvětlil ředitel dopravní společnosti Jiří Šebela. Pokud o  Krasobus bude mezi turisty zájem, je připraven pro příští sezónu nákup dalšího bezbariérového vozidla.

NO COMMENT: První jízda Krasobusu (zdroj: ČT24)

Od zřízení nové linky si město Blansko slibuje především rozvoj turistického ruchu přímo ve městě. „O Blansku se říká, že je bránou do Moravského krasu, ale návštěvnost tohoto města turisty tomu neodpovídá. Město se proto snaží vytvořit podmínky, aby turisté nepřijeli pouze do Punkevních jeskyní, ale poznali i město,“ uvedl místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Turistická sezóna linky do Moravského krasu končí 25. září. I během zimy ale nebude vozidlo zahálet. Protože je v regionu velký zájem o běžecké lyžování, bude během zimy sloužit jako Skibus.