Arabové v Brně demonstrovali na podporu syrského a jemenského lidu

Brno - Tři desítky Arabů žijících v Česku se dnes sešly na Moravském náměstí v Brně. Demonstrací se rozhodli podpořit syrský a jemenský lid během protivládních protestů, které v posledních dnech zasáhly celý arabský svět. Situace v obou zemích vyústila v krvavé potlačení demonstrantů armádou. Mezi nimi je i mnoho příbuzných brněnských Arabů.

Arabové žijící v Brně chtějí upozornit českou společnost na krveprolití provázející mírové úsilí o politické změny. Situaci v Jemenu přiblížil Salim Almosti, který se po dokončení studií usadil v České republice.

Jaká je nyní situace v Jemenu?

NO COMMENT: Arabská demonstrace v Brně (zdroj: ČT24)

Určitě máte minimální informace, protože česká média se tématu vůbec nevěnují. Neustálé demonstrace a zabíjení lidí je v Jemenu od ledna. Prezident vládne od roku 1978, a to takovým způsobem, že zemi dostal do období středověku - bez škol, bez nemocnic, bez léků. Jemen je přitom velmi bohatá země, ale stát nemá zájem, aby se něco dělo. Celý systém je v jeho rukou a vládnoucí třída jsou jeho příbuzní.


A když se podíváme na současné protesty?

Teď situace pouze vyvrcholila. Pokud kdokoliv řekne cokoliv proti systému, tak „zmizí“. Neexistuje žádný soud. Prostě zmizí. Jenom včera to bylo osmdesát lidí z města Taizz. Denně jsou zabíjeni lidé všude po zemi a to trvá čtyři měsíce! Lid stojí beze zbraní proti tankům a raketám.

Jak se bude situace podle Vás vyvíjet?

My, Jemenci žijící v zahraničí, máme velké obavy, aby se z Jemenu nestal stát jako Afghanistán nebo třeba Somálsko. Proto si moc přejeme, aby celý svět podporoval revoluci, která touží pouze po demokracii a svobodné volbě, aby lidé mohli prostě normálně žít. Teď to bohužel nejde.

Jak je na tom Vaše rodina?

Moje nejbližší rodina je v pořádku. Denně jsou na demonstracích. Mám však špatné zprávy, že čtyři moji příbuzní, synovci, před měsícem padli.

Odkud získáváte informace o dění v Jemenu?

S rodinou jsem ve spojení telefonicky. Mobily ale občas nefungují, a tak jediné zprávy jsou z Al-Džazíry nebo BBC, protože jemenská státní televize pouští od rána do večera pohádky.

  • Salim Almosti autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2609/260854.jpg
  • Arabská demonstrace v Brně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2609/260858.jpg