Už potřetí oživí Brno Sochy v ulicích

Brno - Letošní přehlídka s podtitulem Stav věcí opět představí výtvarné umění přímo v ulicích Brna. Oproti předchozím letům zabrala letos příprava výstavy celý rok. Zájemci se mohou těšit na světelné a zvukové instalace, malbu a fotografie, ale i architektonické ukázky či performance. Patnáct děl od 14 umělců bude na různých místech Brna vystaveno až do konce léta.

Přehlídka, kterou pořádá Statutární město Brno ve spolupráci s Domem umění města Brna, se letos pokouší předvést široké pole výrazových prostředků. „Oslovili jsme především umělce mladší generace, jejichž práce překračují tradiční vymezení uměleckých disciplín a kteří se volně pohybují mezi odlišnými vyjadřovacími prostředky,“ říká kurátor přehlídky Karel Císař.

Organizátoři volili místa mimo hlavní komunikace s cílem ukázat vrstevnatost brněnského městského prostoru. „Označuje-li tradičně umístěná socha zpravidla místo historické paměti, pak intervenující díla současného umění poukazují spíše na možnosti, které by dané místo mohlo mít v budoucnosti,“ vysvětluje Císař.

NO COMMENT: Sochy v ulicích 2011 (zdroj: ČT24)

15 děl připravilo 14 umělců, mezi nimi i umělecká skupina Rafani nebo Rakušan Christoph Meier. Mladí umělci si pro Brno připravili architektonické intervence, světelné a zvukové instalace, malbu a fotografie, ale i sociální projekty a performance. „Výstava se tím pokusí navázat dialog s místy, pro něž byla vytvořena. V některých případech umělci dominantně vstoupí do infrastruktury města a naruší plynulý průchod komunikací, jindy obyvatele a návštěvníky naopak přivedou do míst, která jsou z různých důvodů běžně nepřístupná. Snaha upozornit na konkrétní stavby či místa je letošní přehlídce vlastní,“ doplňuje Císař.

Program dnešního vernisážového dne

14.20 hodin ulice Brna, komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Karlem Císařem

17.00 hodin Socha maršála Malinovského, Jiří Skála a Vladimír 518 (performance)

18.00 hodin Dům umění, slavnostní zahájení přehlídky za účasti primátora statutárního města Brna Romana Onderky, ředitele Domu umění Rostislava Koryčánka a kurátora přehlídky Karla Císaře.

21.00 hodin Dům umění, Kazety (koncert)

  • Mapa 15 děl letošní přehlídky Sochy v ulicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262635.jpg
  • Christoph Meier: Bez názvu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262629.jpg