Spešov nemá peníze na demolici školy

Spešov - Do nového tisíciletí vstoupili spešovští už ne jako součást Blanska, ale jako samostatná obec. Pro samostatnost se rozhodli v referendu, které vyvolalo plánované uzavření školy ve Spešově. Blansko peníze na její rekonstrukci ve svém rozpočtu nesehnalo. Spešovští věřili, že školu zachrání vlastními silami. Šťastný konec se ale nekoná. Dnes nemá obec peníze ani na demolici školy.

Dva a půl milionu korun jsou předpokládané náklady na demolici školy. Spešov tyto peníze nemá a nepodařilo se je sehnat ani z dotací. Kořeny táhnoucího se problému sahají do roku 1997. Smutný osud školy odstartovaly povodně, které narušily statiku budovy.

15 milionů potřebných na její rekonstrukci ve svém rozpočtu nenašlo ani Blansko a nemá je ani Spešov. Děti stále jezdí do škol v Blansku a okolních obcí. Od roku 2004, kdy vznikly statické posudky, je navíc jasné, že školu čeká demolice. „S žádostí o příspěvek na demolici jsme neuspěli. Možná pomůže developer, který by nám mohl finančně pomoci se stržením objektu a na uvolněném místě postavit nový dům,“ řekla starostka Spešova Ivana Holomková (TOP 09).

Projekt revitalizace centra obce úspěšný nebyl. V soutěži o dotaci z regionálního operačního programu s ostatními projekty v roce 2008 nenasbíral dostatečný počet bodů. Přesto spešované odtržení nelitují. „Obec se zvelebila, chodníky i silnice jsou v lepším stavu. Ale zase jsme pozbyli městskou dopravu,“ glosuje s nadhledem Spešovan Vladimír Pernica.

„Podařilo se nám získat peníze na spoustu jiných projektů. V obci se za jedenáct let udělalo hodně věcí. Revitalizovaly se spolky a život v obci se obrodil. Práce pro sebe je smysluplnější,“ uzavírá příběh Spešova starostka Holomková.

  • Smutný osud jedné budovy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262697.jpg
  • Se školou špatné. Přesto spokojenost autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2627/262693.jpg