Pětiletá dívka se několik dní toulala Brnem. Sama a hladová

Brno - Po městské části Brno-Bystrc se přibližně dva měsíce toulalo zanedbané a hladové děvčátko. Dokonce sbíralo ze země zbytky jídla. Případ nahlásila v pondělí odpoledne servírka Dagmar Kopecká z restaurace v Kubíčkově ulici. Ten den dala, stejně jako několikrát předtím, vyhládlému děvčátku hranolky. Podle ní všichni v okolí dítě znali a dávali mu najíst a napít. Policisté později matku našli a dítě jí předali. Případ ale nadále zkoumají. Podle informací ČT už matku kvůli podobné věci prošetřovali.

„Holčička se tady potulovala denně, vždycky špinavá, neučesaná a hladová. Čistou a upravenou jsem ji viděla maximálně dvakrát za týden, když přišla od babičky,“ uvedla Kopecká. Všichni z okolí zanedbanou dívku dobře znali. Kopecké i dalším rodinám bylo dívky líto, proto jí dávali jídlo, pití a občas i pár drobných. „Svíralo se mi srdce, když vyprávěla, že se kolikrát nedostane do bytu. Doma bývala se sedmiletým bratrem, a když neotevřel on, tak už většinou nikdo,“ řekla Kopecká.

„Policisté se jí ptali, kde má maminku. Říkala, že maminka přes den spí, protože v noci chodí do práce,“ řekla mluvčí policie Andrea Straková. Policisté ještě v pondělí matku vyhledali a dítě jí předali. „A večer už se tady zase toulala. Myslela jsem, že když to ohlásím, policie se o ni postará,“ dodala Kopecká. Dnes se však dívka v bystrckých ulicích nebyla.

Rozhovor se servírkou Dagmar Kopeckou, která dívce dávala jídlo a peníze (zdroj: ČT24)

Nebyl důvod pro odebrání dítěte. Matka řekla, že dítě hlídala, řekl mluvčí Brna-středu

Dívka má i s matkou trvalé bydliště v centru Brna na ulici Husova 5, ale bydlí v bytě v Bystrci. Případem se tedy budou zabývat i sociální pracovníci z městské části Brno-střed. „Rodinu máme pod dohledem, pracujeme s ní. Momentálně je u soudu podnět na výchovná opatření, který rozhodne, co s dětmi bude,“ uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Možnost dítě z rodiny okamžitě odebrat úředníci nevyužili. „Vysvětlení bylo takové, že matka poslala dítě ven si hrát a z okna na něj viděla. Proto se věc musí nejprve vyšetřit a pak případně zareagovat,“ doplnil Burián. Sociální pracovníci už ale rozhodli, že budou rodinu častěji kontrolovat.