Primátor vyjednal s odbory provoz MHD ve špičkách. Vlaky nahradí autobusy

Brno - Stávka koalice dopravních odborových svazů ochromí dopravu především na železnici, která se o půlnoci ze středy na čtvrtek zastaví. Městská hromadná doprava na jedenácti linkách v Brně, kde hrozil kolaps, pojede od 5 do deseti hodin a pak od 14 do 19 na takzvanných páteřních spojích. V provozu sice budou všechny jihomoravské autobusové spoje a linky Integrovaného dopravního systému, které provozují regionální dopravci, cestující však musí počítat s jejich zpožděním i s tím, že se do nich nedostanou. Vlakové spoje na trasách, kde nejezdí alternativní doprava, nahradí částečně autobusy. Odvezou cestující zdarma.

Brno: Pojedou páteřní spoje

Odboráři Dopravního podniku a vedení města se na večerním jednání shodli na kompromisu. „Chceme, aby se lidé v Brně mohli dostat do práce, děti a studenti do škol a abychom se odpoledne dostali domů,“ řekl České televizi brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Primátor cestujícím slíbil, že páteřní spoje pojedou od 5:00 do asi 10:00 a odpoledne pak od 14:00 do 19:00. Kolaps by tak v Brně nemusel dosáhnout takového rozsahu, jak se předpokládalo.

Roman Onderka a zástupce odborů Libor Weinstein slíbili provoz na páteřních linkách v Brně (zdroj: ČT24)

Provoz níže uvedených linek v daných úsecích tras bude realizován v době 5,00 – 10,00 hod. a 14,00 – 19,00 hodin.

Linka/Trasa (úsek)

1 Řečkovice – Bystr, Ečerova

2 Stará Osada – Ústřední hřbitov – Modřice

8 Líšeň, Mifkova – Starý Lískovec

12 Technologický park – Komárov

25 Osová – Nemocnice Bohunice – Univerzitní kampus – Stará osada – sídliště Vinohrady – Novolíšeňská

26 Kamenný vrch – Stará osada – sídliště Vinohrady – Novolíšeňská

33 Slatina, sídliště – hlavní nádraží

37 Kohoutovice, Jírovcova – Mendlovo nám.

92 Halasovo nám. – sídliště Lesná – Štefánkova čtvrť – Dětská nemocnice – hlavní nádraží

93 Soběšice – Ústav Kociánka – KSB – Černá Pole – Dětská nemocnice – hlavní nádraží

94 Obřany, sídliště – Maloměřice – Husovice – hlavní nádraží

Jednotlivé dopravní spoje pojedou na uvedených trasách do 10 minut. Poslední rozjezd MHD bude v Brně ve středu 15. 6. ve 23,30 hod. z hlavního nádraží. Stávka bude ukončena 16. 6. ve 24,00 hodin. První rozjezd bude 17.6. v 0,00 hodin od hlavního nádraží

zdroj: Tiskový odbor MMB

Podle generálního ředitele DPMB Miloše Havránka tyto spoje
budou jezdit v desetiminutových intervalech, možná i častěji. Záležet bude na tom, kolik řidičů přijde ve čtvrtek do práce. "Pakliže by přišlo
zaměstnanců více, budeme intervaly zahušťovat. Na páteřních linkách se
můžeme dostat na intervaly všedního dne, což jsou čtyři minuty," uvedl Havránek s tím, že na tyto linky dopravní podnik nasadí velkokapacitní vozy, například kloubové autobusy. Zmínil také, že revizoři dopravního podniku budou fungovat jako informátoři
na klíčových uzlech.

Přesto je Brno připraveno na nápor aut, kterým nabídne ve čtvrtek parkování zdarma a některé další parkovací plochy například na plochách areálu brněnských veletrhů. A také zrušení blokového číštění, které má městská část Brno-střed naplánováno právě na dnešek a které omezuje parkování aut. „Dohodl se na tom primátor města Roman Onderka s představiteli  městské části Brno-střed. Konkrétně se jedná o úklid ulic na Starém Brně, tzv. blok č. 16 - Bělidla, Poříčí - úsek Křižkovského - Bauerova, Rybářská, Výstavní, Zedníkova,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Žára.

Strážníci brněnské městské policie budou mít ve čtvrtek během stávkového dne zvýšený výkon služby, a to jak v oblasti parkování přijíždějících vozidel, monitorování zvýšeného množství aut v ulicích, ale také operativního regulování dopravy, hlídky MP budou také případně dohlížet na mobiliář Dopravního podniku.  Veškerá opatření budou probíhat v součinnosti s PČR dle požadavků vyplývajících z krizového štábu primátora města Brna.

Jižní Moravu omezí především vlaky, autobusy budou přetížené

Největší problém bude na jihu Moravy především v obcích, která jsou více než autobusy dopravně obsloužena vlakovými spoji, které jsou součástí integrovaného dopravního systému. Lidé se totiž nemusí do autobusů dostat. Proto se Jihomoravský kraj rozhodl alespoň na nevjytíženějších železničních trasách zajistit náhradní autobusovou dopravu. Jde o trasy, kde k vlakům neexistuje alternativa ve formě jiných autobusových linek.

Minimální náhradní spoje za vlakové linky pojedou po následujících trasách:

- za vlaky S3 v úseku Tišnov – Kuřim – Brno
- za vlaky R5 a S3 v úseku Hodonín – Břeclav – Brno
- za vlaky S2 v úseku Letovice – Blansko – Adamov – Brno
- za vlaky S2 v úseku Křenovice – Sokolnice – Brno

Pro každý z uvedených směrů bude existovat několik variant tras.

Zdroj: IDS JMK

„Podařilo se zajistit 64 autobusů, které částečně nahradí některé chybějící vlakové spoje v nejdůležitějších směrech. Pro alespoň částečnou náhradu vlaků na všech vlakových linkách by však bylo zapotřebí minimálně 150 vozidel,“ uvedl KORDIS Květoslav Havlík. Náhradní autobusy budou označeny speciálními tabulemi s číslem linky, trasou a směrem jízdy.

Další problém souvisí s přetížeností komunikací auty, která řidiči ve čtvrtek zvolí jako dopravní prostředek do práce. „Předpokládáme, že vzhledem k intenzitě provozu na silničních komunikacích může dojít ke zpoždění jednotlivých spojů, což může mít dopad do některých vzájemných návazností regionálních linek,“ uvedl Jiří Klement z odboru kanceláře jihomoravského hejtmana.

Kompletní jízdní řády, plánek odjezdů od hlavního nádraží v Brně a další informace jsou uvedeny na webu www.kr-jihomoravsky.cz a www.idsjmk.cz. O aktuální situaci ve městě Brně budou cestující informováni na www.dpmb.cz.
Veškeré dotazy na zajištění spojení týkající se regionální dopravy lze adresovat na info@kordis‐jmk.cz. Ode dneška je posílena informační linka IDS JMK tel. 5 4317 4317, kde cestující mohou získat informace o náhradní autobusové dopravě.

V ostatních městech, kde se využívá městská hromadná doprava, bude stávka pravděpodobně jen symbolická. Jisté je, že vše se cestující dozví dnes po osmnácté hodině. V půl šesté se totiž sejdou jak zástupci kraje, tak představitelé města Brna, kde je městská doprava nejhustší.

Ředitelé středních škol nečekali na vyjednávání, vyhlásili volno

Vedení některých středních škol se rozhodlo předejít problémům s dopravou v den stávky vyhlášením ředitelského volna. Studenti brněnské konzervatoře, gymnázia Třídy kapitána Jaroše, Gymnázia Vídeňská brněnské Integry nebo Moravského gymnázia tak do školy nemusí. „Pouze pro žáky nižšího gymnázia, které by rodiče nemohli nechat doma, bude ve škole zajištěn dohled v době od 8:00 do 13:00 hod. Nebude však možné se stravovat ve školní jídelně,“ uvedl Pavel Faltýsek, ředitel školy, do které dojíždí i řada mimobrněnských studentů.

Aktuální dění během zítřejší stávky budeme můžete sledovat také facebooku České televize.

  • Libor Weinstein, předseda brněnského Odborového svazu dopravy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2640/263915.jpg
  • Stávka brněnské MHD autor: Tomáš Hájek, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263329.jpg