Do školy hokejových mistrů zatéká voda. Na opravu nejsou peníze

Brno - Jak vypadá výuka, když na lavicích leží místo učebnic kýble na zachycení vody skrz protékající stropy? To poznávají po každém dešti žáci Základní školy Labská v brněnské městské části Starý Lískovec. Střecha školy je v havarijním stavu. Stejně jsou na tom okna, která škole slouží více než třicet let. Vyhlídky na změnu jsou ale v nedohlednu. Na rekonstrukci školy, která se může chlubit současnými třemi třídami hokejových mistrů, nejsou peníze. Na opravy bude potřeba sehnat až osmdesát milionů korun.

„Pokud je prudký déšť, tak v některých třídách a v jídelně zatéká. Abychom zajistili suchou podlahu, tak musíme používat kbelíky a nádoby, aby zde nebyly kaluže,“ popsal dramatickou situaci během dešťů ředitel školy Lubomír Strnad. Podle něj je také velice těžké vyučovat ve třídě, kde teče voda ze stropů. Žáci vůbec nevěnují přednášené látce pozornost.

Úklid a údržba promočených tříd ukrajuje škole další peníze určené na provoz. „Musíme ze stropů z hygienických důvodů odstraňovat mapy. Vše platíme z peněz, které máme vyčleněné na úplně jiné věci,“ dodal ředitel.

NO COMMENT: Záběry ze školy ZŠ Labská (zdroj: ČT24)

Nejnutnější opravy budovy byly vyčísleny na 46 milionů. Celková rekonstrukce pak na 80 milionů. Městská část Brno-Starý Lískovec, pod kterou škola spadá, ale ve své pokladně potřebnou sumu nemá.

„Budeme se stále snažit získat nějaké prostředky na magistrátu, popřípadě na ministerstvu školství. Budeme hledat, kde to půjde,“ přislíbil místostarosta Starého Lískovce Jiří Dvořáček (KDU-ČSL). Pokud by škola potřebné peníze na opravu nedostala, mohlo by jí hrozit i zavření.

Základní škola Labská se zaměřuje na mladé a nadějné sportovce. V tamních školních lavicích sedí několik hokejových mistrů. Žáci šestého, sedmého a devátého ročníku jsou aktuálně nejlepšími hokejisty v České republice.

  • Připravené nádoby na vodu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265419.jpg
  • Promáčené stropy budovy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265415.jpg
  • Promáčené stropy budovy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265416.jpg
  • Okna již dávno netěsní autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2655/265418.jpg