Policie stíhá šest příznivců DSSS. Kvůli nápisu Evropo povstaň!

Brno - Policie obvinila šest příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti pro podezření z propagace neonacismu na prvomájovém pochodu v Brně. Toho se patrně dopustili tím, že v čele průvodu nesli transparent „Evropo povstaň!“. Dnes o tom informovali místopředseda strany Jiří Štěpánek a mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Zatímco podle DSSS není ke stíhání pěti mužů a jedné ženy důvod, odborníci na extremismus mají na věc opačný názor. Podle nich nápis „Evropo povstaň!“ odkazuje nepřímo na heslo německých nacistů z druhé světové války „Německo povstaň!“ Za nesení transparentu hrozí šestici obviněných trest odnětí svobody až na 5 let.

Mezi obviněnými za držení transparentu „Evropo povstaň!“ je i předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht. Právě on byl společně s dalšími krátce po ukončení prvomájových oslav Svátku práce v Brně zadržen policií z důvodu podání vysvětlení.

Při letošních prvomájových akcích zadržela policie v Brně 15 lidí, z toho 13 pravicových extremistů. Do hledáčku policie se dostal i muž ze Slovenska, který byl zadržen kvůli nápisu na svém tričku. Tento muž si jako první vyslechl soudní rozsudek, který v souvislosti s letošním prvním májem padl. Šestadvacetiletý Slovák svým oděvem podle brněnského městského soudu propagoval fašismus a nesl i symboly neonacistické organizace Národní odpor. Soud muže na 48 měsíců vyhostil a problematické oblečení mu zabavil. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Zbytek zadržených radikálů čeká jednání před soudem nebo před přestupkovou komisí za nápisy na transparentech a oblečení, které měli na sobě. Kromě šestice, která nesla transparent, jsou další dva mladíci stíháni za
napadení policisty. Stíhání hrozí i občanovi Německa, za jeho projev na
setkání radikálů, v němž podle policie patrně propagoval extremismus.
Stíhán by mohl být i jeho tlumočník. "Projev i překlad projevu se nyní
analyzuje," dodala mluvčí policie Petra Vedrová.

Problematický transparent v čele průvodu příznivců dělnické strany
Zdroj: ČT24