Brněnští zastupitelé omezili videoloterijní terminály

Brno - Zákaz provozovat hrací automaty blízko škol, nemocnic i kostelů v Brně se vztahuje i na videoloterijní terminály, které povoluje ministerstvo financí. Zastupitelé to dnes explicitně zdůraznili ve vyhlášce. Její úpravou reagovali na nález Ústavního soudu z minulého týdne, že obce mohou vyhláškami regulovat i videoloterijní terminály, tedy centrálně řízené výherní automaty. Návrh na změnu vyhlášky předložila koalice ČSSD s ODS. Před hlasováním ho rozšířili opoziční zelení.

Brno už jednu vyhlášku proti hazardu má, ta se ale týká jen takzvaných klasických automatů. Rada města proto navrhla na základě rozhodnutí Ústavního soudu přidat do vyhlášky větu, která se týká přímo videoloterijních terminálů. Jejich provoz obce až doteď nemohly regulovat, tento stav ale změnil právě výrok Ústavního soudu. Vyhláška, kterou doteď Brno mělo, proti klasickým automatům zafungovala a podařilo se díky ní výherní přístroje z centra města vytlačit. 

Hazard v Brně a ve světě

Na jeden výherní a hrací přístroj v Brně připadá 60 lidí, přitom celorepublikový průměr je 150 lidí na automat. Čísla jsou šokující především ve srovnání s vyspělými zeměmi - ve Francii například připadá jeden výherní automat na 18 tisíc lidí.

Zdroj: Mediafax

Stana zelených požadovala do nové vyhlášky doplnit mandát pro Radu města, aby učinila kroky potřebné ke zrušení už povolených terminálů, jež jsou schváleny v rozporu se starší vyhláškou. „Musí to být správní řízení, musíme se obrátit na ministerstvo financí s podnětem,“ uvedl zastupitel Martin Ander (SZ) s tím, že takový postup doporučil ve svém nálezu Ústavní soud. Zastupitelé nejdřív návrh schválili, hlasovala pro něj i část koalice. Primátor Roman Onderka (ČSSD) však nechal hlasování opakovat, a dal tak koaličním zastupitelům signál, aby usnesení nepodpořili. Napodruhé už návrh neprošel. Onderka svůj postoj vysvětlil tak, že městská rada má k postupu proti terminálům mandát a nepotřebuje ho od zastupitelstva. Návrh nepřímo označil za „PR záležitost Strany zelených“.  

I přes tyto peripetie byla opozice nakonec spokojená. „Já jsem s vyhláškou spokojený. Terminály budou regulovány na všech místech, na kterých se zastupitelstvo shodlo, tedy na místech, kde má provozování heren negativní vliv na ráz města nebo například v sociálně vyloučených lokalitách, kde lidé prohrávají na automatech sociální dávky,“ komentoval dnešní rozhodnutí zastupitel Martin Ander (SZ). Primátor se dnes dopoledne k tématu nevyjádřil.

Zastupitelé s úpravou vyhlášky spěchali kvůli strachu z další expanze videoloterijních terminálů. Existovala obava, že pokud by nebyla vyhláška rychle upravena, do příštího jednání zastupitelstva by ministerští úředníci povolili v Brně další stovky přístrojů. Podle informací občanského sdružení Brnění, které si od ministerstva financí nechalo poslat přehled schválených automatů od srpna 2010 do února 2011, bylo v Brně povoleno 1412 videoloterijních terminálů. Brnění požádalo ministerstvo o přezkum. Podnět k zahájení řízení prostřednictvím internetových stránek sdružení odeslalo přes 400 lidí. 

Rada města už na podzim loňského roku podala k soudu kompetenční žalobu, která měla rozhodnout, zda má být regulace hazardu, respektive videoloterijních terminálů, v rukou obce či ministerstva.

Herna
Zdroj: ČT24