Základní školu v Židenicích opustí čtvrtina učitelů. Rodiče se bouří

Brno – V Masarykově základní škole v Brně-Židenicích vládnou před koncem školního roku strach a obavy. Ředitel Roman Skočovský propustil čtvrtinu zaměstnanců, předevšíím pedagogů. Proti krokům ředitele se ohradili rodiče, kteří si školu vybrali právě kvůli výbornému přístupu učitelů. Na stranu rodičů se přidala i městská část a navrhla ředitelovo odvolání. Podmínky na škole proto zkontroluje Česká školní inspekce i oblastní inspektorát práce.

Současná atmosféra ve škole, která se chlubí označením škola rodinného typu a klade důraz na vzájemné vztahy, není vůbec přátelská. „Ještě v březnu mě ředitel chválil, ale 14. června si mě zavolal a řekl mi, že pro příští školní rok už se mnou nepočítá,“ řekl učitel Bořivoj Kupsa. „Atmosféru strachu podle nás záměrně vyvolává ředitel svými neadekvátními kroky, třeba propouštěním nejlepších vyučujících, kvůli kterým rodiče svoje děti do školy dávají,“ popsala stav matka jednoho ze žáků Helena Martenková.

Vyjádření ředitele Romana Skočovského

„Vzhledem k aktuální situaci (kontrolní činnost dotčených orgánů), která se tedy stále projednává, nemám možnost objektivně ohodnotit vzniklou situaci. Navrhuji vyčkat na závěrečné zprávy a stanoviska kontrolních orgánů.“

„Pedagogové se na mě obracejí a říkají, že ředitel s nimi nekomunikuje, stěžují si na to,“ uvedl místostarosta Židenic Karel Bernášek (ČSSD). Zdůraznil, že dosud měla škola na výuku a kantory velmi dobré ohlasy.

„Od příštího roku povedou třídy dětí jiní kantoři, které rodiče neznají, tak se proti tomu ohradili. Sice komunikovali s ředitelem, ale jsou stále nespokojení, a tak začali psát petice,“ řekl Bernášek. Podle Heleny Martenkové už někteří z nich hledají jinou školu v okolí, do které by svoje dítě dali. Většina však zatím vyčkává na to, jak se situace vyřeší. Špatná komunikace silně vyhrotila vztahy, s nadsázkou se dá říct, že proti řediteli jsou nyní už úplně všichni.

O případném odvolání ředitele rozhodne Rada města Brna

Městská část Židenice, kam škola sídlící na ulici Kamenačky spadá, už podala k Radě města Brna podnět na odvolání ředitele Romana Skočovského. Židenice například nesouhlasily se způsobem, jakým byl propuštěn ekonom. „Měli jsme také důvodné podezření na špatné zacházení s finančními prostředky,“ popsal Bernášek. Kvůli rozsáhlému vyplácení odstupného učitelům, které ředitel propouští, tak letos vůbec poprvé nezbyly peníze na odměny pro učitele. „Na škole v současné chvíli v podstatě není nikdo, kdo by věděl, v jakém stavu jsou peníze na platy učitelů a dalších zaměstnanců,“ uvedl židenický radní Marek Svitavský.

Školu proto čeká hloubková finanční kontrola, návštěva školní inspekce i oblastního inspektorátu práce. Právě na základě výsledků těchto kontrol rozhodne Rada města Brna o ředitelově odvolání.

„Vzhledem k aktuální situaci, která se stále projednává, nemám možnost objektivně ohodnotit vzniklou situaci,“ stojí ve vyjádření, které Skočovský poslal ČT. Odmítl se k věci vyjádřit podrobněji.

„Nemyslím si, že je vhodné, aby byl nadále ředitelem vzhledem k tomu, jak tam nabourává vztahy mezi rodiči, dětmi a zaměstnanci. Jako manažer zklamal,“ zhodnotil Svitavský.