Stalker pronásledující bývalou milenku dostal podmínku

Brno - Původní verdikt nad obžalovaným stalkerem Milanem Sehnalem, jehož případ na začátku roku okresní soud v Brně odložil a předal přestupkové komisi, musel tentýž soud posoudit znovu jako trestný čin. Nařídil mu to krajský soud. Za způsob, jakým Sehnal chorobně pronásledoval svoji bývalou přítelkyni, dostal tak trest. Tříměsíční podmínku s odkladem na jeden rok.

Krajský soud, na který se na začátku roku obrátila státní zástupkyně, tak jednoznačně rozhodl, že posílání v průměru padesáti sms denně, výhrůžky a obtěžování dalších příslušníku rodiny Sehnalovy bývalé milenky, je trestný čin. „Proto jsem se rozhodl vydat nový verdikt a odsoudit,“ zdůvodnil své dnešní rozhodnutí soudce kresního soudu Brno-venkov Michal Hoskovec.

Obžalovaný: Chodil jsem si za ní jen pro vyrovnání, chci bolestné

Stalking

Zlovolné, úmyslné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které u oběti snižuje kvalitu jejího života a ohrožuje její bezpečnost.

Příběh exmilenců, který začal rozplétat Okresní soud Brno-venkov loni v prosinci, ale nebyl typický stalking. Třiačtyřicetiletá matka totiž i poté, co se obrátila na policii, svého bývalého partnera kontaktovala a scházela se s ním. I přesto, že jí mimo jiné například hrozil, že bere nůž a jede za ní. Setkání měli například i v den, kdy soud Sehnalovi zakázal jakýkoliv kontakt s ženou. „Já jsem se s ním ani vidět nechtěla, ale prostě jsme se viděli,“ vysvětlila své chování soudu. Navíc při dnešním líčení vyšlo najevo, že měli sex i v době, kdy už byl obžalován. „Bylo mi ho líto, naléhal na mě a já podlehla,“ uvedla dnes žena na vysvětlenou. S partnerem se stýkala dva roky, zařizovali si společné bydlení a plánovali rodinu.

Ještě k loňskému prosincovému soudu přišel Sháněl jako svobodný člověk s právníkem, mezitím ale ženě nedal pokoj, a tak skončil ve vazbě. Na začátku roku soudce případ odložil a předal přestupkové komisi. Státní zástupkyně proti jeho rozhodnutí na místě podala stížnost. Muž totiž ženě posílal až padesát SMS denně, vyhrožoval jí smrtí, volal její matce i dceři a chodil před její dům, kde dokonce rozbil zvonek u dveří. Soudcovo původní rozhodnutí zřejmě ovlivnilo prohlášení Sehnala, že jej poučila vazba. A to i přesto, že si obžalovaný neodpustil adresovat své „oběti“ tvrdá slova obvinění. „Podám na ni trestní oznámení za podvod. Celé je to podvod. Celou dobu našeho vztahu mě podváděla,“ hřímal soudní síní.

Soudní znalkyně: Láska může přejít v nenávist

„Chodil jsem za ní jen skrz vyrovnání,“ vysvětloval u soudu Sehnal důvod telefonátů a osobních setkání. Od některých společných investic a nákupů si schovával účtenky. Po rozchodu chtěl po finančně zajištěné ženě polovinu peněz a „bolestné“. Částka postupně klesala z pěti pod jeden milion korun. „Musel jsem si sehnat novou práci, platil jsem byt, náklady na umělé oplodnění,“ vypočetl Sehnal.

Obrázek o obou aktérech případu si veřejnost mohla udělat také z jejich psychologických posudků, které si vyžádala státní zástupkyně i advokát obžalovaného. Sehnal je podle znalkyně Blanky Zapletalové člověk s podprůměrným IQ a sníženě vyzrálou osobností. A se sklony vystupovat za všech okolností přímočaře. „S poškozenou se jednalo o jeho první hluboké zamilování. Ona má průměrné IQ, bohatě rozvinutou fantazii a city zastiňují velmi často její racionální chování,“ uvedla před soudem znalkyně. Poškozená vztah iniciovala. „Vztah pana Sehnala k poškozené je stále silný a hluboký. Vztah poškozené je spíše ambivalentní. Teď už si uvědomuje, že s ním být nechce,“ uvedla znalkyně. „Láska a nenávist k sobě mají blízko a jedna může přejít ve druhou,“ doplnila.

Nebezpečené pronásledování neboli stalking
Zdroj: ČT24