Nedostatek míst pro předškoláky mohou vyřešit firemní školky

Brno - Hledání volného místa ve školce se v dnešní době stává noční můrou mnoha rodičů. Kvůli nedostatečné kapacitě státních školek musely úřady loni odmítnout asi 30 000 žádostí. Řešením by mohly být takzvané firemní školky. Jednu takovou zbudovala pro své zaměstnance i firma Arch.Design z Brna. Žádost o dotaci se vyřizovala téměř rok, ale úsilí se vyplatilo. Ve firemní školce se dnes střídá patnáctka dětí a zaměstnanci jsou za netradiční benefit rádi.

Mnoho rodičů dnes musí volit mezi prací a rodinou. V některých městech a obcích je téměř nemožné sehnat pro dítě místo ve školce, a pokud rodiče nemají náhradní hlídání, zůstávají s dětmi doma. „Kvůli babyboomu jsme řešili problém, jak to udělat, aby se naše zaměstnankyně mohly co nejdřív vrátit do práce, případně jak jim umožnit práci z domova,“ uvedla marketingová manažerka firmy Arch.Design Ria Svítilová. Projekční kancelář z Brna byla jednou z prvních, která si zažádala o evropskou dotaci. Díky ní zbudovali firemní miniškolku.

Dnes se ve školce střídá zhruba patnáct dětí různého věku a především - firmě se daří udržet si kvalitní zaměstnance, kteří mohou spojit rodinu a kariéru. Firemní školka pomohla Arch.Designu i k titulu nejlepšího zaměstnavatele v regionu.

Učitelka ve firemní miniškolce Jitka Nováková (zdroj: ČT24)

Bez dotace by to nešlo

Kamenem úrazu při žádosti o evropské peníze je administrativní náročnost. Na projektu prakticky celý rok pracovala jedna zaměstnankyně firmy. I přesto se žádost o dotaci vyplatila. „Provoz miniškolky je finančně hodně náročný, takže si nejsem jistá, jestli by bylo vůbec možné bez dotace školku zřídit,“ uvedla Svítilová.

Stát přitom firmám zatím nikterak nepomáhá, pro firmy, které školku zřídí, neexistují ani daňové úlevy. Ministerstvo ale připravuje novelu, díky níž by mohly firmy čerpat na provoz podnikových školek až sto procent nákladů. Situaci by měl zlepšit také dlouho diskutovaný prorodinný balíček ministerstva práce, který počítá mimo jiné se vzájemnou rodičovskou výpomocí, při níž by mohli lidé na rodičovské dovolené hlídat také několik dalších dětí.

Jak to chodí v miniškolce v Arch.Designu

O půl deváté ráno je v budově firmy Arch.Design relativně klid. Za jednotlivými dveřmi sedí ve svých kancelářích projektanti a architekti. Za jedněmi dveřmi je ale živo až až. Firma totiž zbudovala pro své zaměstnance firemní miniškolku, která sídlí přímo v budově. Pětice dětí má před dopolední svačinou volnější program. Pečují o ně učitelka a zdravotní sestra. „V naší miniškolce se děti střídají podle toho, jak potřebují rodiče v práci. Pokud je maminka na mateřské a potřebuje něco v práci vyřídit, může si sem dítě klidně dát,“ popsala režim firemní školky učitelka Jitka Nováková. Za chvíli maminka přivádí do školky malou Magdalenku. „Kdybych neměla tady tu školku, nemohla bych chodit do práce. Magdalenku by mi tady v Brně nikde jinde nevzali, protože je velký zájem o školky a míst je málo,“ svěřila se maminka.

Právě končící projekt Budujeme firemní školku měl za cíl předat firmám zkušenosti, jak školku nejlépe zbudovat. „Konference se mohlo účastnit maximálně sto lidí a kapacita se úplně vyčerpala. Je vidět, že veřejnost i zaměstnavatelé mají obrovský zájem o rady, jak firemní školku zbudovat,“ popsala manažerka projektu Budujeme firemní školku Terezie Pemová.

Peníze na podporu slaďování pracovního a rodinného života vyčlenilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Prostřednictvím dotací rozdělí 450 milionů korun. V Jihomoravském kraji plánují školku zbudovat například Mendlova univerzita, výzkumné středisko CEITEC a uvažují o ní i obě brněnské fakultní nemocnice.

  • Firemní školka autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2660/265977.jpg
  • Děti mají ve firemní školce podobný režim jako v klasické státní autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2660/265976.jpg
  • Firemní školky umožní ženám vrátit se dříve do práce autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2660/265978.jpg