Zlín chce bojovat o nárok na vlastnictví budovy bývalého soudu

Zlín - Dlouhé roky hyzdí centrum Zlína ruina bývalého okresního soudu. Poslední úředníci ji opustili v roce 2003, od té doby bez užitku chátrá. Vedení města usilovalo o její odkoupení od státu několik let. To se mu ale nepodařilo. V loňském výběrovém řízení jeho maximální nabídku překonala soukromá firma Delimax. Budova je ale dodnes prázdná. Kde se stala chyba? Problém je s nejastnostmi kolem porevolučního převodu majetku - právě kvůli nim odmítlo ministerstvo financí kupní smlouvu potvrdit.

V budově v srdci Zlína působil okresní soud od roku 1923 do roku 2003, kdy se přestěhoval do nového sídla na kraji města. O přestavbu „starého soudu“ usilovalo město - loni v srpnu se zúčastnilo výběrového řízení na jeho koupi. Vyšší částku v něm však nabídla potravinářská firma Delimax se sídlem v Hodoníně, kterou vlastní Jan Ladislav Varmuža. Nový majitel s budovou, která je strašákem centra Zlína, dodnes nic neudělal. 

Chyba zřejmě není na jeho straně. „Kupní smlouva týkající se převodu majetku soudu pod firmu Delimax je neplatná,“ řekl mluvčí Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek.

Mluvčí Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek o pochybnostech převodu vlastnictví budovy (zdroj: ČT24)

Zlín se svého nároku nevzdá

Změnu vlastnictví totiž doposud neposvětilo ministerstvo financí, jehož souhlas je nezbytný. Důvod? Na budovu bývalého soudu by se mohl vztahovat pozapomenutý zákon z roku 1991, o kterém nemělo tušení ministerstvo, vedení Zlína ani nový majitel. Podle tohoto zákona patří soud městu, nikoliv státu, jak se předpokládalo. Podle Beránka je taková situace paradoxní. „Zpochybnění vlastnictví pro nás bylo velmi překvapivé. Ministerstvo přišlo s názorem, že se možná jedná o historický majetek obce, který měl být zvláštním zákonem po revoluci navrácen zpět,“ vysvětlil.

Už teď je jisté, že se Zlín svého nároku jen tak nevzdá. „Je to strategická budova v centru Zlína. Nemůžeme se jí jednoduše vzdát,“ řekl náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (nez.). Dá se proto očekávat soudní spor. Otázkou zůstává, zda budova nespadne dřív, než se vlastnictví podaří vyjasnit. V nejbližších dnech by ji měl znovu prohlédnout statik.