Veletržní pavilony se změnily v chlévy

Brno - Až do neděle trvá na brněnském výstavišti největší výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky v České republice. Farmáři do Brna přivezli téměř 800 kusů skotu, ovcí, koz, prasat a koní. Výstava ale není určena jen zemědělcům, na své si přijdou i rodiny s dětmi. Pro návštěvníky je připraveno mnoho atrakcí, jako je jízda kočárem, ukázky s westernovými koňmi, mezinárodní soutěž ve stříhání ovcí a mnoho dalších doprovodných programů. K hospodářským zvířatům přibude o víkendu ještě na čtyři tisíce psů a čtyři sta koček.

V sedmi pavilonech brněnského výstaviště se bude odehrávat celá řada soutěží. Jednou z nich je například otevřené mistrovství České republiky ve stříhání ovcí, kterého se zúčastní i zahraniční střihači. „Máme tady jednu z nejbohatších expozic ovcí a koz za posledních deset až patnáct let. Jedná se o velmi bohatou kolekci a každý si tady najde něco zajímavého pro sebe,“ láká návštěvníky Pavel Mach, místopředseda svazu chovatelů ovcí a koz. 

Do Brna dorazí za českými chovateli i odborníci ze zahraničí, jako například italští profesionálové v přípravě zvířat na výstavu. Ti poskytnou rady chovatelům, jak takové zvíře na výstavu řádně upravit. Největší zajímavostí může být pro diváky to, že nejen ovce, ale také krávy z holštýnské větve musejí před výstavou ostříhat. „U holštýnského skotu se jedná o střih tzv. horní linie, tedy hřbetu zvířete, jehož cílem je vyvolat dojem, že je hřbet zvířete zcela rovný,“ vysvětlila mluvčí výstavy Martina Kremlová. 

No comment: Výstaviště ovládla zvířata (zdroj: ČT24)

Pořadatelé se snaží diváky do celé výstavy zapojit i aktivně. Zvířata nebude hodnotit pouze odborná porota. Během celé akce si totiž budou moci diváci zvolit nejsympatičtější krávu z celé výstavy, která v neděli obdrží titul Miss sympatie.