Brno odpálilo „Art Bombu“

Brno - V pravé poledne zahalil Moravské náměstí v Brně barevný dým. Moravská galerie chtěl zapálením tří dýmovnic upozornit na opomíjení umění. Brno přitom nebylo jediné město ve světě, kde se tento happening uskutečnil.

Umělecký happening pod názvem Art BOMB uspořádalo stejnojmenné sdružení z Nizozemí. Organizátoři prostřednictvím e-mailu oslovili galerie a umělecké instituce po celém světě. Na jejich výzvu odpovědělo přes dvě stě galerií ze všech kontinentů, které v pravé poledne místního času vypustily svoji „art bombu“. To, jakým způsobem pojmou jednotliví účastníci happeningu provedení svojí „art bomby“, záviselo jedině na nich.

„Na přípravu celé akce jsme měli necelý týden. I proto jsme se rozhodli pro barevné dýmovnice“, vysvětlila mluvčí Moravské galerie v Brně Martina Vašková.

Exploze \"art bomby\" přilákala k Moravské galerii spoustu zvědavců (zdroj: ČT24)

Právě brněnská galerie se jako jediná z České republiky akce zúčastnila. „I my jsme chtěli touto akcí podpořit umění, upozornit na jeho upozaďování i na nedostatek peněz od státu na jeho podporu“, uvedla Vašková.