Mikulov hostí festival návrhářů

Mikulov - Spojení umění a designu nabízí komnaty barokního zámku v Mikulově, kde se na společné výstavě setkali nejlepší tvůrci českého ale i světového designu. Návštěvníci mají možnost vůbec poprvé obdivovat jedinečné kusy, jako třeba skleněný strom reprezentující Českou republiku na EXPO v Shangaji.

Skleněný strom Archiv zázraků obdivoval celý svět ještě před rokem v českém pavilonu na výstavě EXPO 2010. Teď jej mají možnost vidět všichni zájemci poprvé i u nás. V rámci třídenního festivalu art-designu Křehký Mikulov tvoří jednu ze sedmi výstav, na které se potkaly špičky českého ale i světového návrhářství.

„Vystavuje zde deset tvůrců, designérů, ale také fotograf a dva módní návrháři. Všichni vytvářeli svá díla na abstraktní témata jako třeba déšť, pohyb, půda nebo třeba dětství,“ vysvětlil kurátor výstavy Jiří Macek.

NO COMMENT: Křehký Mikulov (zdroj: ČT24)

Všechny vystavené produkty, jak designéři svá díla nazývají, jsou tvořeny na zakázku, nebo vznikly přímo pro výstavu. Jejich majitelé, kteří díla zapůjčili, tak mají v každém případě jistotu, že jejich exempláře se nikdy neobjeví na prodejních pultech.

Jedním z vystavovatelé je designér Maxim Velčovský, který se přes navrhování porcelánu a keramiky dostal i ke skleněným produktům a nábytku. „Vystavuji zde takzvaný Kabinet Příběhů, který je založený na mnoha boxech, který se dají různorodě naskládat. Právě v nich jsou vystaveny mé limitované edice,“ uvedl designér.

Daniel Piršč z Mikulova vytvořil expozici speciálně pro výstavu. Svá díla nainstaloval do proudu světel tak, aby vytvářela stínohry na bílých plátnech. „Já vlastně všechny ty věci tady v Mikulově vyrábím, takže nejsem fabrika a od toho se to všechno odvíjí. Můžu si dovolit věci, které si normální firma dovolit nemůže,“ popsal svou výstavu Piršč.

Jedinečná díla zůstanou v zámeckých komnatách až do poloviny srpna. Celý víkend v Mikulově bude patřit festivalovému setkání českých i světových designových tvůrců i s doprovodným programem pro širokou veřejnost.