Kamenná kolonie ožila hudbou

Brno - Kamenka open – tak nazvali pořadatelé jednodenní hudební festival, který o víkendu rozezněl Kamennou kolonii v Brně. Tato čtvrť patří mezi kultovní oblasti města – spojuje v sobě historii dělnického bydlení a pozdějšího rozmachu alternativní kultury.

„Já si myslím, že je to dobrá příležitost potkat se se sousedy z Kamenky. Je to taková společenská událost,“ vysvětluje jeden z pořadatelů festivalu Michal Matoušek. Sám v Kamenné kolonii vyrůstal – jeho rodiče sem přišli před třiceti lety, kdy začala původní dělnická a chudá čtvrť - takzvaná „Kamenka“ - přitahovat lidi uměleckého ražení. „Taková atmosféra alternativního, něčeho, čemu se pořád říká alternativní kultura, tak ta tady byla odjakživa a za tou jsme se sem vlastně stěhovali,“ popisuje Michalův otec, sochař Vladimír Matoušek. „Ti místní lidi nám byli podobní v tom, že měli takový nějaký dost vyhraněný cit pro tu normální lidskou svobodu, které za komunistů bylo trošku míň, takže my jsme se k nim docela hodili,“ dodává Vladimír Matoušek.

Bydlení pro dělníky z kamenolomu

Kamenná kolonie měla v polovině dvacátých let minulého století vyřešit bydlení pro rodiny nejchudších obyvatel tehdejšího Brna – dělníky z blízkého kamenolomu. Od města dostali do pronájmu pozemky, na nich si vlastníma rukama v drsných podmínkách zrušené části lomu postavili domky – malé, tmavé a křivé.

A ty v Kamenné kolonii zůstaly dodnes. Své sousedy tak zdejší obyvatelé mají doslova na dosah. Při organizování festivalu to ale byla spíše výhoda, jak shrnuje Jana Kořínková, která se na Kamenka Open starala o dětský koutek: „My jsme se dneska na bázi sousedských vztahů vypravili na nákup, že koupíme něco na zobání. Pak v rámci toho, co dům dal, jsme zas všechno sousedsky přepravili společnými silami sem nahoru.“

Kamenná kolonie původně měla být pouze dočasným bydlením, přežila ale téměř celé století. Její dnešní obyvatelé se proto s její kdysi zamýšlenou dočasností musejí potýkat – jejich domy v naprosté většině stojí na pronajatých pozemcích městské části, vodovodní potrubí je nespolehlivé a kanalizace v některých ulicích vůbec nexistuje.