Týraná matka a dcery dnes u soudu: Máme s tátou skvělý vztah

Zlín - U Krajského soudu ve Zlíně dnes začal soud se čtyřiačtyřicetiletým mužem z Holešova, který je obviněn z týrání čtyř dětí a družky. Za opakované bití ženy, vyhrožování smrtí nejen jí, ale i dětem mu hrozí pět až dvanáct let vězení. On však svoji vinu popírá a tvrdí, že má doma perfektní vztah. Stejným způsobem dnes u soudu vypovídala i týraná družka a její starší děti.

Vliv muže na členy své rodiny se dnes ukázal také při hlavním líčení, kde on, jeho družka i dvě starší dcery vypovídali. Všichni totiž jakékoliv týrání doma popřeli, a naopak tvrdili, že si svoje předchozí výpovědi vymysleli. „Nezakládá se to na pravdě. Nikoho jsem netýral. Jenom jsem jednou řekl přítelkyni, že ji vyhodím z okna. Ale to bylo v hádce. Teď je náš vztah perfektní, vůbec se nehádáme,“ tvrdil sám obžalovaný.

Jeho družka se k němu přidala a tvrdila, že byla k výpovědi proti němu donucena. „Na policii jsem neřekla pravdu, poradila mi to sestra. Ona dávala trestní oznámení a chtěla, abych to potvrdila. Bála jsem se, že když to neudělám, vezmou mi děti.“ Přes upozornění státního zástupce, že musí vypovídat pravdu, ale další výpověď dnes již osmnáctileté nevlastní dcery vyzněla opět ve prospěch obžalovaného muže. „Lhala jsem, všechno jsem si vymyslela. Máme vztah jako dcera a otec. Neublížil mi, sourozencům taky ne. S taťkou byla vždycky sranda. K tomu, co jsem o něm vykládala, mě donutila sociální pracovnice, která ho nesnáší. Taky mě zdeptala paní na policii.“

Stejně vypovídala i patnáctiletá dcera, která prohlásila, že si vše vymyslela, aby se svému nevlastnímu otci pomstila. „Choval se k nám vždycky pěkně. Původně jsem lhala, abych se otci pomstila, protože mě nechtěl pouštět s kamarády ven.“

Co za změnou výpovědi rodinných příslušníků stojí, prozradila sestra družky obžalovaného, podle níž si jí děti velmi často stěžovaly na hrubé zacházení otce. Proto také na popud své sestry podala na muže trestní oznámení. „Sestra a děti teď změnily výpověď proto, aby otec nešel do vězení,“ prohlásila a dodala, že si jinak náhlou změnu neumí vysvětlit.

Podle obžaloby ale čtyřiačtyřicetiletý muž svou družku v letech 2007 - 2010 opakovaně bil, vyhrožovat jí nožem, smrtí i tím, že ublíží dětem. Své blízké týral především psychicky. Urážel je a ponižoval, vyhrožoval brutálním mučením a zabitím. Detailně jim popisoval, jak jim usekne prsty, podřeže je, stáhne z kůže. Starší z chlapců, který je obžalovaného nevlastním synem, dokonce přivedlo týrání až do psychiatrické léčebny. Podle znalců to některé děti - především pak právě desetiletý chlapec - odnesly úzkostnými, depresivními stavy, sebevražednými sklony, bolestmi hlavy, pomočováním. „Bude zřejmě trvat roky, než se z toho psychicky dostanou. Mohou se přitom ke svému okolí sami chovat agresivně,“ popsal znalecký posudek.

Soudní znalec - dětský psychiatr Vítězslav Kouřil - dnes vzhledem ke změně výpovědí obou dívek nechtěl případ komentovat. Před soudem pouze řekl, že původní verzi jedné z dívek považoval za věrohodou. Hlavní líčení v případu bylo odročeno na 13. července.

Muž z Holešova je podezřelý z týrání družky a dětí
Zdroj: ČT Brno
Rozhovor redaktora ČT Luboše Dostála se sestrou matky (zdroj: ČT24)