Insolvenční správce odmítl úplatek a raději korupci ohlásil

Brno - 750 tisíc jako odměna za snížení třicetimilionového dluhu. Brněnská policie vyšetřuje další případ korupce, na kterou upozornil člověk, jemuž byl úplatek nabídnut. Insolvenční správce firmy Arching Group Petr Dokládal upozornil policii na to, že mu právník zlínské firmy Square Transaction Radek Dvořák nabídl úplatek za to, že sníží dlužnou částku mezi společnostmi ze 30 na pouhých šest milionů. Podle správce Dokládala vše nasvědčuje tomu, že o úplatkářství věděl i šéf představenstva firmy - bývalý náměstek zlínské exprimátorky Martin Janečka (ČSSD).

Petr Dokládal spravuje jako insolvenční správce firmu Arching Group, která v konkurzu vymáhá po zlínské Square Transaction 30 milionů korun. „Square Transaction dluží peníze už od roku 2008,“ uvedl Dokládal s tím, že peníze začal ihned jako správce konkurzní podstaty vymáhat. V tu chvíli přišla od právníka Square Transaction Radka Dvořáka nabídka, že za finační machinace, které sníží dluh o 24 milionů korun, dostane Dokládal odměnu.

Dokládalovu verzi o úplatku potvrzuje také fakt, že těsně před předáním peněz spolu Dvořák a Dokládal podepsali dohodu o narovnání. Ta znamená, že se z dlužných 30 milionů stane pouze šest. Ovšem pouze imaginárně, i podpis této dohody proběhl pod taktovkou policie. Po uzavření dohody následovalo předání peněz v brněnském centru Platinium.

Insolvenční správce Petr Dokládal o úplatku (zdroj: ČT24)

Dokládal se na policii obrátil už před několika týdny, od té doby se veškeré schůzky s právníkem Dvořákem nahrávaly jako součást důkazních materiálů. Poté, co Dvořák minulý týden předal Dokládalovi obálku s úplatkem, jej policie zatkla. „Už bylo zahájeno trestní stíhání. Podali jsme návrh na vzetí do vazby, protože je možné, že by se Dvořák na svobodě pokoušel ovlivňovat svědky, zejména majitele společnosti, která 30 milionů korun dlužila. Soud ale návrh odmítl,“ popsal státní zástupce Jan Petrásek.

Podle Dokládala byl tím, kdo peníze sháněl, politik Janečka

„Já mám za to, že advokát peníze pouze nesl a minimálně představenstvo o tom muselo vědět. Určitě to nejsou peníze z kapsy advokáta,“ řekl Dokládal. Podle informací ČT jednatel Square Transaction - politik Martin Janečka (ČSSD) - odmítá, že by firma někomu dlužila peníze. Janečka prý nic nevěděl ani o úplatku.

Trestně stíhán je tak zatím pouze právník Dvořák. „Bude ale nutné vyslechnout i majitele společnosti Janečku, kterého obviněný zastupoval. Na základě jeho výslechu se rozhodne, zda se počet stíhaných osob nějak rozšíří,“ dodal Petrásek.