Starostové ve Zlíně protestovali proti rozdělování peněz z EU

Zlín - Zhruba čtyři desítky starostů obcí Zlínského kraje dnes v golfových úborech, s holemi a transparenty protestovali ve Zlíně proti systému rozdělování evropských peněz. Nelíbí se jim, že několik miliard eurodotací šlo například na stavby golfových areálů, hotelů, koncertních síní či akvaparků. Podle nich naopak minimum dotací šlo na rozvoj infrastruktury v malých a středních obcích. Podle statutárního náměstka hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše (ODS) přišli „s křížkem po funuse“.

„Jen v roce 2010 žádaly obce a města o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava na opravy budov a komunikací či na školy, školky, volnočasové aktivity. Z 271 žádostí uspělo 56. Objem přidělených prostředků činil 480 milionů Kč. Ovšem stejných 500 milionů rozdělil ROP podnikatelům v cestovním ruchu. Z toho jen na privátní golfová hřiště připadlo 162 milionů korun,“ řekl dnes starosta obce Vysoké Pole Josef Zicha (STAN).

Starostové se sešli na zlínském náměstí Míru po 9. hodině. S transparenty jako například „Golfová hůl do každé rodiny“, „Kdo nehraje golf, jako by nebyl“, „Libor, já a Rudolf chodíváme na golf“ či „Každý Valach hraje golf“ vyrazili k sídlu Zlínského kraje. Od 10. hodiny se zde totiž konalo pravidelné zasedání krajského zastupitelstva. Po cestě kolemjdoucím rozdávali informační letáčky. „Pro mě to znamená úsměv na tváři, že po tolika letech se někdo probral,“ zhodnotil statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš.

NO COMMENT: Starostové obcí na Zlínsku dnes s vybavením golfistů symbolicky protestovali proti rozdělování dotací z EU (zdroj: ČT24)

A dodal, že o evropských fondech se rozhodovalo před zhruba šesti lety a už tehdy Evropská komise i česká vláda rozhodovaly o oblastech, kde nejlépe evropské peníze investovat. „To, že páni starostové za peníze daňových poplatníků mají takový happening, to je fajn. Ale nevím, zda to přináší ty efekty, které od toho čekali,“ komentoval Lukáš. Podle Zichy se k protestní akci přihlásilo přes 100 starostů obcí Zlínského kraje, nízká účast jej tak „hodně překvapila“. Zlínský kraj má přes 300 obcí. „Mrzí mě to, že jich nepřišlo víc. Podle mě se bojí, že by nedostali ani to málo, co ještě někde leží,“ řekl starosta Újezdu Vladimír Kráčalík (STAN).