Hasiči na Zlínsku se po dešti nezastavili

Zlín - Zlínský kraj zasáhly dnes odpoledne silné bouřky a přívalový déšť. Hasiči evidují více než 60 událostí, nejvíce postiženými oblastmi jsou Zlínsko a Kroměřížsko. Profesionální i dobrovolní hasiči tam čerpají vodu ze zaplavených sklepů domů, pročišťují kanalizaci, uvolňují toky a odstraňují překážky z komunikací. Na některých místech se na silnice kromě vody dostalo i z pole splavené bahno. Pracovat budou hasiči celou noc. Krátce před dvaadvacátou hodinou byli požádáni o pomoc při záchraně osoby, kterou strhl proud vody v obci Trnava na Zlínsku. Svědkyně viděly ve vodě člověka, který následně zmizel pod hladinou.

Nejvážnější situace byla během odpoledne v Bystřici pod Hostýnem a v okolních obcích. „Po silné průtrži mračen začala voda stékat z kopců od Hostýna a velmi rychle zaplavila ulice a domy. Voda splavila bahno a klády z lesů, místní toky se začaly ucpávat. Mezi obcí Brusné a Rusava se sesunula vozovka,“řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle mluvčí bystřické radnice Barbory Janečkové se vlivem dešťů rozlil Černý potok i Bystřička. „Pod vodou byla ulice Mlýnská, část Dvořákovy, Kroužky i směr na Chvalčov, kde kvůli půl metru vody na silnici chvíli stála i doprava. Nebe se zatáhlo a během půl hodiny tu byla úplná kalamita,“ popsala situaci Janečková. Podle Mitáčka bylo v Bystřici zaplaveno celkem devět ulic a desítky objektů, většinou však jen sklepy, někde i přízemí.

Pavel Malének - člen povodňové komise města Bystřice pod Hostýnem (zdroj: ČT24)

Hasiči podle Mitáčka zasahují také na dalších místech a v obcích Zlínského kraje, například ve Slušovicích, ve Zlíně, v Rusavě na Kroměřížsku, ve Vizovicích a v Jasenné na Zlínsku či v Dobroticích u Holešova na Kroměřížsku. „Voda se posunuje na Holešovsko, byť se zdá, že intenzita ustává. Počítáme ale se zásahy po celou noc,“ doplnil Mitáček. Na Vizovicku se ale situace nezlepšuje. Předpověď na celou noc hovoří o stále trvajících deštích.