Potápěči našli muže, kterého strhla velká voda

Zlínsko - Kolem třinácté hodiny policejní potápěči objevili tělo pohřešovaného muže, kterého včera strhl proud říčky Trnávky v obci Trnava. Dvě svědkyně podle mluvčího hasičů Ivo Mitáčka večer uvedly, že viděly, jak muže strhla voda a on už se nevynořil. Noční pátrání na břehu rozbouřené říčky ale bylo neúspěšné. Kolem 11. hodiny svěděk hasičům oznámil, že viděl plavat tělo člověka na hladině Dřevnice ve Zlíně. Hasiči proto do těchto míst přesunuli pátrání. Ukázalo se ale, že šlo zřejmě o planý poplach. Tělo asi čtyřicetiletého cizince našli potápěči na konci obce v korytu Říčky.

Dobrovolní i profesionální hasiči pracují na odstraňování následků silných dešťů, které včera zasáhly Zlínsko, od večerních hodin.

Po silných a rychlých průtržích mračen došlo k zaplavení řady obcí a lokalit ve Zlínském kraji. Nejdříve byla vodou postižena oblast kolem Bystřice pod Hostýnem, kde stékající voda z kopců prošla přes desítku obcí a zaplavila ulice, zahrady a sklepy domů. 

Večer se situace zhoršila na Vizovicku a v okolních obcích. Po zasedání krizového štábu přijala řada obcí preventivní opatření, aby zabránila dalším případným škodám po proudu řek. Povodňové hráze vyrostly přes noc v okolí Holešova, Hulína i Zlína. Ve Zlíně byl dokonce vyhlášen druhý povodňový stupeň a obyvatelé byli na situaci upozorňováni, voda ale naštěstí během noci klesala.

Kolem jedné hodiny ráno hasiči ukončili čerpání vody na téměř všech místech. Kolem druhé hodiny ranní ale opět hasiči vyjížděli v Bystřici pod Hostýnem, kde znovu hrozilo rozlití Černého potoka. Poté se situace uklidnila a hasiči si mohli oddychnout, už od rána ale nová směna opět pracuje na odstraňování následků velké vody. „Počet vodou zasažených domů se pohybuje v řádech stovek objektů,“ odhadl rozsah škod mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

I přes přetrvávající deštivé počasí se ale ráno situace uklidňovala a hladiny říček začaly postupně klesat.

  • Velká voda po dešti trápila Zlínsko zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2684/268356.jpg
  • Velká voda po dešti trápila Zlínsko zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2684/268355.jpg
  • Velká voda po dešti trápila Zlínsko zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2684/268354.jpg