Znojemští brojí proti větrné elektrárně ve Chvalovicích

Znojemsko - Ve Chvalovicích na Znojemsku má vyrůst větrná elektrárna. Jednání o územním řízení, které se táhne už od roku 2008, dnes pokračovalo na tamní radnici. Zdá se, že stavba konečně dostane zelenou. Spousta obyvatel Znojma a dalších obcí z okolí je však důrazně proti. Občanská sdružení odporující stavbě větrné elektrárny Chvalovicím vzkázala, že proti stavebnímu povolení se hodlají odvolat i k ministerstvu životního prostředí.

Za úspěchy v turistickém ruchu vděčí Znojmo podle místních mimo jiné také malebným panoramatickým výhledům do krajiny. Zastupitelé města už dříve vydali stanovisko, že jsou zcela proti stavění větrných elektráren ve svém okolí - hučící rotory větrných elektráren by prý toto krásné přírodní prostředí narušily.

Plány Chvalovic na její vybudování jsou tak Znojmu trnem v patě. Nechali si kvůli nim dokonce vypracovat odbornou studii, která jim nahrála do karet: Podle posudku architektky Ludmily Bínové je chvalovická lokalita ke stavbě větrníků nevhodná. „Toto místo ve Chvalovicích je výhledově skutečně velmi výrazně exponované, je z něj vidět na mnoho významných budov ve Znojmě, takže je jasné, že i opačně z těchto budov bude vidět na větrníky,“ argumentoval znojemský zastupitel Jiří Kacetl, který vystupuje za občanské sdružení Okrašlovací spolek ve Znojmě.

Znojemský zastupitel Jiří Kacetl (ODS) zdůvodňuje nesouhlas s větrnými elektrárnami (zdroj: ČT24)

Na stranu odpůrců se postavil také místní odbor životního prostředí. Krajští úředníci si však vyžádali přehodnocení jejich stanoviska. „Původně nesouhlasná vyjádření odboru životního prostředí byla zrušena krajským úřadem a nahrazena jejich souhlasnými. S takovým postupem v tomto řízení nesouhlasíme,“ uvedl Kacetl.

Stavební úřad by měl respektovat rozhodnutí kraje

Dnešní jednání bylo podle obou stran spíše formální. Po návštěvě zástupkyně znojemského stavebního úřadu to vypadá, že se znojemští úředníci rozhodnutí kraje nevzepřou a plánovaná elektrárna ve Chvalovicích zřejmě vyroste.

Stavby větrné elektrárny se chce ujmout brněnská firma Viventy. Velkou podporu měla ze strany minulého vedení obce, které výstavbu elektrárny odsouhlasilo už v roce 2006. Postoj toho současného už není tak jednoznačný, ale plány stavby jsou stále aktuální. „Jsme pro a ani naši občané proti tomu v podstatě nic nenamítají,“ řekl starosta Chvalovic Zdeněk Karpinski (SPOZ). „Myslím si, že krajinný ráz to nenaruší a pro obec to bude znamenat finanční pomoc,“ dodal. Každý rok po dobu 20 let by větrná elektrárna měla do obecní pokladny přispět až 150 tisíci korunami, což je pro vesnici s necelými 500 obyvateli velmi příjemné přilepšení.

Vyhráno však Chvaloviční ještě zdaleka nemají. „Ani krajské rozhodnutí není konečné,“ podotkl Kacetl. „Stále je zde možnost odvolat se k ministerstvu životního prostředí a myslím si, že váha našich argumentů je natolik silná, že ho dokážeme přesvědčit,“ tvrdí.

Ekologické či obtěžující?

Názory na větrné elektrárny se v Česku liší. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vysoké větrníky zkazí ráz krajiny. Jinde radnice budování elektráren podporují, protože přinášejí přilepšení do obecní kasy. Ekologové větrné elektrárny spíše schvalují jako zdroj obnovitelné energie.

Větrné elektrárny jsou dnes nejčastějším využitím větrné energie. Síla větru roztočí vrtuli (větrnou turbínu), ke které je připojený generátor, jenž mechanickou energii převádí na energii elektrickou. V minulosti se místo toho mechanická energie běžně využívala například k pohonu mlýnů obilí, vodních čerpadel či lisů olejů.

Zdrojem hluku, které větrné elektrárny produkují, jsou především vzdušné víry a turbulence vznikající při styku vzdušného proudění s plochami rotoru. Moderní větrné elektrárny však mají díky pokročilým konstrukcím hlučnost eliminovanou na minimum, a nepřekračují tak hygienické limity. Současné listy rotorů tvarem připomínají křídla letadla. Snižování hlučnosti ovšem znamená také nižší výkonnost větrné elektrárny.

  • Lidé z okolí jsou proti stavbě větrné elektrárny u Chvalovic autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2695/269475.jpg
  • Větrné elektrárny autor: Václav Srna, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2656/265589.jpg