Vinice na jihu Moravy začínají ohrožovat tradiční škůdci - špačci

Jižní Morava - Víno na jihomoravských vinicích dozrává a vinařům tak začínají perné týdny. Musejí totiž zrající bobule hlídat před nepřítelem, který dokáže jejich celoroční práci během krátké chvíle zcela zlikvidovat. Když desetitisícové hejno špačků sedne mezi řádky, do pár minut může být sklizeno.

Než odbor životního prostředí schválí střelbu do špaččího hejna z brokovnic, brání se vinaři jak můžou - plynovými děly, plašiči napodobujícími dravce i plašivými pistolemi. Teď vinařům začali pomáhat i sokolníci, kteří na hejno vypustí dravce vždy, když se blíží hejno. Podle vinařů je účinnou metodou, jak zabránit obrovským škodám, najímání hotařů - myslivců, kteří mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů Svazu vinařů chráněna až třetina rozlohy vinic.

Vyhláška ministerstva životního prostředí, kterou před lety inicioval právě Svaz vinařů, neumožňuje volný odstřel špačků, ale pouze výstražný odstřel několika jedinců. Cílem je odehnat špačky od úrody. Běžné plašení dělobuchy bez možnosti výstražného odstřelu některých z nich je totiž málo účinné, ptáci si na opakující se výbuchy zvyknou a nereagují na ně.

Podle vyhlášky mohou myslivci či pověřené osoby střílet brokovnicí pouze na okraje hejna čítajícího odhadem nejméně 1000 ptáků. O výskytu takového hejna rozhodují pověřené úřady s rozšířenou působností. Vystřelit mohou myslivci pouze dvakrát, znovu jenom v případě, že se hejno opět vrátí. Střelec musí zastřeleného špačka najít, sejmout mu ornitologický kroužek a odevzdat ho ochráncům přírody s informací o datu a lokalitě zástřelu. 

Jak se bránit proti špačkům? (zdroj: ČT24)

Problém s ochranou vinic před špačky nastal podle vinařů poté, co byl špaček obecný vyřazen ze seznamu lovné zvěře a začala pro něj platit zpřísněná ochrana jako u ostatních volně žijících ptáků.