Krokodýli z Velkého Karlova se stěhují

Jevišovice – Třicítka krokodýlů najde nové bydliště v pavilonu plazů v Jevišovicích na Znojemsku. Stěhují se tam z Velkého Karlova, kde v tamním areálu chovají 205 kusů krokodýlů nilských. Všech třicet plazů se do Jevišovic odstěhuje během následujících dvou dnů. Stávající prostory jsou totiž pro zvířata, z nichž některá měří přes 2,5 metru, nedostačující.

V novém pavilonu budou krokodýli lákadlem pro veřejnost, stejně jako ve Velkém Karlově, kde zůstane asi 185 zvířat. Tamní prostory už pro krokodýly nestačily, převezení první skupiny zvířat je ale jen dočasným řešením. Zvířata, která zůstala ve Velkém Karlově, stále rostou, a pokud se je nepodaří umístit jinam, může mít Agrodružstvo Jevišovice za několik měsíců opět problém s kapacitou. Majitelé firmy se proto pokoušejí asi stovku krokodýlů odprodat do zahraničí. 

Krokodýl nilský (latinsky Crocodylus niloticus) je jeden z nejznámějších krokodýlů v Africe. Jeho název pochází z řečtiny. Slovo crocodylus znamená dlážděný červ, niloticus zase z Nilu, čili dlážděný červ z Nilu.

Stěhování krokodýlů do Jevišovic (zdroj: ČT24)


Farma krokodýlů vznikla v době, kdy byl majitelem společnosti Bohumír Rada, který plánoval vznik pavilonu pro 700 plazů, tím by vznikla největší krokodýlí farma v celé Evropě. Projekt ale ztroskotal na protestech ekologů. Původně se mělo jednat o chov krokodýlů jako hospodářských zvířat. Tento plán ale ztroskotal na tom, že krokodýl není jatečním zvířetem. I když vláda už připravila vyhlášku, která by měla krokodýla do seznamu jatečních zvířat zařadit, ministerstvo zemědělství ji dosud neprojednalo. Nové vedení Agrodružstva Jevišovice ale o dalším rozvoji farmy neuvažuje, celý projekt považuje za nereálný.