Alenčin svět za zrcadlem je temným soubojem o rozpolcenou duši

Brno – Být, či nebýt ve vleku komerce a pohodlného zisku? Být především úspěšný a bohatý, nebo vnitřně spokojený s tím, co dělám? Dospělá Alenka svádí na prknech Národního divadla Brno souboj se svým rozpolceným já. V novém operním thrilleru Alice in bed vyrostla oblíbená pohádková postava v úspěšnou designérku počítačových her.

Jedna chorobně touží po úspěchu a penězích. Druhá se snaží komerčním tlakům úplně nepropadnout a hledá inspiraci v přebohaté fantazii svého dětství u třetí Alice. Hrdinku ztvárňují na jevišti hned tři herečky - dvě dospělé ženy a dítě jako symbol kreativity a inspirace. Všechny přitom představují jednu postavu, úspěšnou designérku počítačových her Alici.

„Položili jsme si otázku, co se stane s Alenkou, když dospěje,“ řekla spoluautorka hry Markéta Dvořáková. Svůj umělecký i osobní život Alice prožívá vnitřně rozpolcená, svůj svět za zrcadlem si musí vybojovat sama se sebou. Zároveň hrdinka vytváří počítačovou hru, přičemž realita se stále více prolíná s fantazií. „Hodinu a půl budeme putovat s Alenkou po jejím vnitřním světě,“ lákal bývalý umělecký šéf operních souborů pražského i brněnského Národního divadla a režisér hry Rocc.

NO COMMENT: Ukázka z opery Alice in bed (zdroj: ČT24)

Režisér je zároveň autorem scény, jíž dominuje velké zrcadlo. Atmosféru ještě umocňuje nasvícení scény zespodu i doprovodné videoprojekce od skutečného návrháře počítačových her Lukáše Medka.

Operní thriller na motivy příběhu Alenky v říši divů připravil mezinárodní tým tvůrců. Divadlo hru nastudovalo v anglickém originále s českými titulky. Světovou premiéru si představení odbude dnes večer na scéně divadla Reduta.