Na Šumavu se vracejí vlci, správci parku věří ve vznik nové smečky

Na Šumavu se vracejí vlci (zdroj: ČT24)

Na snímcích z fotopastí po celém šumavském národním parku se stále častěji objevují vlci. Nového jedince vyfotilo Hnutí Duha, které na Šumavě monitoruje hlavně výskyt rysa ostrovida. Podle vedení parku by to mohl být základ pro volně žijící smečku. Ta se na Šumavě vyskytovala naposledy před dvěma sty lety.

Dříve byl snímek vlka z fotopasti spíš výjimkou, teď se objevuje mnohem častěji – naposledy 19. listopadu. Podle pracovníků národního parku, kteří začali s kontrolou všech fotopastí v rezervaci, jde o samce z Rakouska.

„Je v dobré kondici, ale zatím se nám nepodařilo zaznamenat větší počet, že by tvořil nějakou smečku, protože se na různých lokalitách objevuje vždy jedno zvíře,“ říká Jan Mokrý z odboru ochrany přírody Národního parku Šumava.

Fotopasti má správa parku zhruba v padesáti lokalitách. Zařízení rozmisťují pracovníci podle toho, kde se v minulosti objevilo nejvíc stop.

Ze Šumavy vlci zmizeli před dvěma sty lety. Několik jedinců teď žije v návštěvnickém centru v Srní. Další snímek z volné přírody získalo Hnutí Duha v jižní části Šumavy, pravděpodobně jde o samici.

Vlk zachycený kamerou v jižním Pošumaví
Zdroj: Hnutí Duha

„Je to vlk tulák, podle rakouských kolegů se tu pohybuje od začátku roku. Třicet kilometrů jižněji pak je i celá smečka se čtyřmi vlčaty,“ uvádí mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

Vlci běžně migrují stovky kilometrů. Podle vedení parku je to základ pro vytvoření smečky ve volné šumavské přírodě. „Území na to jednoznačně má, je tady i velká část bezzásahovosti, kde by vlci měli klid na svůj vývoj,“ vysvětluje mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Vlčí smečka by navíc pomohla na Šumavě regulovat stavy černé a jelení zvěře, která je už několik let přemnožená.