Série rekordů pokračuje. Na jihu Čech naměřili přes 14 stupňů

I na Boží hod padly na jihu Čech teplotní rekordy na třech měřicích stanicích. Nejvíc naměřili meteorologové v Českých Budějovicích, a to 14,4 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1983 byl 14,1 stupně. V Českém Krumlově bylo 13,4 stupně, rekord z roku 2012 činil 11,2 stupně. Dosavadní rekord s hodnotou 12,3 stupně byl překonán také v Temelíně, kde naměřili 13 stupnů.

Teplé počasí by mělo podle meteorologů pokračovat. V sobotu by mělo být skoro jasno až polojasno, ojediněle se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty mohou dosáhnout devíti až dvanácti stupňů Celsia.

Mráz byl naposledy v roce 2007

Celé letošní Vánoce provází počasí s rekordními teplotami. Na Štědrý den je meteorologové zaznamenali na 23 ze 138 stanic, kde se počasí sleduje víc než 30 let, uvedl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď počasí v 17:55 (zdroj: ČT24)

Velmi teplo bylo podle meteorologů v Česku na Štědrý den v posledních osmi letech. „Průměrné denní teploty se pohybovaly nad normálem, vysoké byly i maximální teploty a často padaly i teplotní rekordy,“ uvedla Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

Letošní průměrná štědrodenní teplota 4,1 stupně  byla sice nižší než loňská 5,5 stupně, průměrné maximum 7,9 bylo ale o tři desetiny nad loňským údajem. „Celodenní mráz na Štědrý den jsme naposledy zaznamenali v roce 2007,“ uvedla Ferebauerová. Průměrná denní teplota tehdy byla minus 4,5 stupně Celsia.