Historická bašta v jižních Čechách bude stát dál

Horní Planá – Historická bašta u rybníka Olšina v jižních Čechách bude stát dál. Ministerstvo kultury urychleně rozhodlo o jejím zařazení mezi kulturní památky. Zbourat ji chtěl současný vlastník: Vojenské lesy a statky ČR. Nebyla na seznamu památek, a tak ji zbourat mohl naprosto legálně. Proti se ale postavili odborníci, politici a část místních.

Zbourat. Požadavek vojenských lesů v první polovině letošního roku vyvolal reakci několika odborníků, kteří zorganizovali petici. A hned potom, co vyšlo najevo, o kterou stavbu doopravdy jde, se do akce na záchranu historické bašty zapojili i politici. Ministerstvo kultury rozhodovalo poměrně rychle.

Mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková ujišťuje: „Rybářská bašta byla prohlášena kulturní památkou a rozhodnutí o nabytí právní moci vešlo v účinnost.“ Starosta Horní Plané Jiří Hůlka je spokojený: „Jsme samozřejmě rádi, toto rozhodnutí vítáme, protože jsme celou dobu o zápis mezi nemovité kulturní památky usilovali.“ Organizátorka petice publicistka Vladimíra Koubová doplňuje: „Myslím, že to bylo v hodině dvanácté.“

Původně středověká cisterciácká stavba u nejstaršího chovného rybníka v Čechách měla pohnutý osud. Prošla renesanční a barokní přestavbou, a protože leží uvnitř boletického vojenského prostoru, skončila ve vlastnictví Vojenských lesů a statků ČR. Odborníci o ní téměř nevěděli, nebyla na seznamu památek, a tak ji vlastník mohl zbourat naprosto legálně. Ještě 10. srpna letošního roku se bývalý ředitel Vojenských lesů a statků ČR Horní Planá Slavomil Brandtl bránil: „Objekt je v havarijním stavu a ohrožuje kolemjdoucí.“

Organizátoři petice slaví vítězství, památku nikdo bourat nesmí. A happyend je téměř úplný, vojenské lesy se rozhodnutím ministerstva kultury budou řídit a dokonce už začaly s opravami. Mluvčí státní společnosti Vojenské lesy a statky ČR Marie Vašíčková přibližuje situaci: „V současné době čistíme vnitřek. Mělo by to být hotové do konce roku včetně opravy střechy na dvou místech, kde mírně zatéká.“ Jediný problém je nyní s využitím historické stavby, objekty ve vojenských prostorech totiž podléhají zvláštním pravidlům. Není možné je prodávat, velmi obtížný je i pronájem.

Organizátoři petice považují svůj úspěch za téměř nečekaný. Nyní ještě chtějí prosadit zařazení historické bašty do oficiálních turistických průvodců.