Sdružení Blue-Green je pro dostavbu Temelína

České Budějovice - Chceme dostavbu Temelína. To je poselství nového sdružení Blue-Green, které vzniklo v jižních Čechách. Jeho členové ostře kritizují vládu za nečinnost.  Naopak další nové sdružení chce, aby se k takové otázce mohli vyjádřit obyvatelé v referendu.

Česká republika, pokud nepřistaví další dva temelínské bloky, přestane být možná už po roce 2012 soběstačná ve výrobě elektřiny. To je hlavní argument nového sdružení. Podle zakládajících členů má tvořit protiváhu nevládním protitemelínským organizacím. „Chceme přímým jednáním s členy vlády otevřít toto téma,“ říká František Haman ze sdružení Blue-Green. „Očekáváme od nich, že budou stejně otevření, co se týče zdrojů financí, jako naše sdružení,“ připomíná Monika Machová - Wittingerová z organizace Jihočeské matky.     
 
Představitelům sdružení vadí hlavně nečinnost vlády. Tvrdí, že premiér a ministři dávají přednost udržení koalice před klíčovým rozhodnutím.„Pokud by se zajímali o energetickou politiku razantněji, tak jak je potřeba, tak by to možná ohrozilo jejich posty,“ domnívá se František Haman. „Společnost ČEZ není iniciátorem tohoto občanského sdružení,“ rozptyluje podezření o iniciaci akce mluvčí jaderné elektrárny ČEZ Marek Sviták.   
 
Jenže protemelínští aktivisté nejsou mezi nevládními organizacemi jedinými nováčky. Nové sdružení založili i lidé z okolí elektrárny. „Chceme referendum jak pro dostavbu Temelína, tak pro stávající zařízení,“ zdůrazňuje Jiří Vrzák ze sdružení Organizace pro lepší budoucnost.
 
Jak pro, tak i protitemelínští aktivisté se shodují v tom, že hlavním tématem ve sporu o Temelín pomalu přestává být bezpečnost stávajících bloků. Naráží tím třeba na plán zahájit posuzování vlivu dostavby elektrárny na životní prostředí.
 
Jestli ale ČEZ zahájí tzv. proces EIA ještě v letošním roce, zatím není zcela jasné.