Na Českokrumlovsku vzniklo smetiště místo lesní cesty

Český Krumlov - Neprůchodná skládka místo lesní cesty - tak dopadla podle obyvatel malé obce Malčice na Českokrumlovsku oprava jedné z místních komunikací. Místní úřad se brání tím, že jde jen o dočasný stav. Případem se zabývá i policie.

Původně to byla podle místních obyvatel klidná lesní cesta. Po „opravě“ tudy neprojede ani traktor. „Zde je vidět po sto metrech první skládku,“ ukazuje obyvatel Malčic Jan Pudil. „Je to spíš skládka než cesta. Jsou v tom namíchané plasty, sklo, kusy izolace,“ popisuje situaci místní obyvatelka Martina Ratajová. „Tu cestu používá veřejnost, matky s dětmi, cyklisté, rekreanti,“ uzavírá opět Jan Pudil.    

Kdo neupravenou stavební suť k Malčicím dovezl, zatím není jasné. Skládky ale vznikly pravděpodobně se souhlasem obce. Ta se nyní hájí tím, že jde pouze o dočasné uložení materiálu určeného pro zpevnění místních cest. „Včera to obecní zaměstnanci vyčistili a myslím, že dnes už je tam jen materiál vhodný do cest,“ tvrdí starosta Mirkovic-Malčic Antonín Gallistl. 

Problém je ale v tom, že podle České inspekce životního prostředí i oslovených odborníků je možné polní cesty vyplňovat pouze přebraným a rozdrceným stavebním materiálem. Sklo, izolace, plast, nebo desítky kilogramů vážící kusy betonu podle nich nepřichází v úvahu. „Policisté z Českého Krumlova řeší případ jako přestupek,“ uvádí mluvčí Policie ČR v Českém Krumlově Michaela Pavlíčková. „Jdeme na procházku s malou holčičkou, které musím vysvětlit, proč to tam je, když ona sama ví, že se odpad třídí,“ připomíná Martina Ratajová.   

Oslovení místní obyvatelé trvají na tom, že suť nebudou odklízet zaměstnanci placení obecním úřadem. Chtějí také dohlédnout, aby při likvidaci černé skládky nedošlo k dalšímu ohrožení životního prostředí.