Minitendry na Šumavě mohou být šancí pro tamní živnostníky

České Budějovice - Největší zaměstnavatel na Šumavě - Správa Národního parku - úplně mění systém zadávání veřejných zakázek. Chce tak, kromě jiného, i uklidnit místní starosty. Nově se o práci v lese budou moci ucházet přímo i malí živnostníci, nejen velké firmy. Ti se ale bojí administrativy.

S výjimkou státních Lesů ČR je jedním z největších správců dřeva v Česku Správa Národního parku Šumava. Ta dosud zadávala zakázky na práci v lesích podobně jako další státní instituce. Většinou je získávaly dřevařské firmy, které si najímají místní živnostníky. Teď má být všechno jinak. „Chceme, aby se výběrových řízení měli možnost zúčastnit i místní obyvatelé,“ říká Libor Hošek ze Správy Národního parku Šumava. „Nakonec jsme Správě Národního parku Šumava navrhli možnost zadat pěstební a těžební činnosti pomocí tzv. minitendrů,“ uvádí právník Michal Bernášek. 

Nemá jít jen o zpracování polomů, ale třeba i o vysazování nových stromů a řadu dalších věcí. Správa parku tak chce kromě jiného i uklidnit místní starosty. Těm se nelíbí například nezasahování proti kůrovci nebo omezení kanoistiky na horní Vltavě. „Byl to požadavek zejména ze strany starostů šumavských obcí," zdůvodňuje rozhodnutí Libor Hošek.   

Jenže právě místní starostové, jsou spíš rozpačití. Bojí se toho, že lidé zvyklí na práci v lese, se nebudou schopni administrativně náročných tendrů úspěšně účastnit. „Celý návrh se dá přirovnat ke Švarcsystému. Dalším problémem je, že ti lidé budou muset vykonat velké množství administrativy,“ upozorňuje starosta Modravy Antonín Schubert.   

Nový systém zadávání veřejných zakázek na Šumavě byl měl začít fungovat ještě letos. Kolik místních živnostníků se do něj zapojí, nechtějí starostové ani představitelé Národního parku Šumava zatím odhadovat.

dřevorubci