Jihočeská policie kontroluje cizince

České Budějovice - Podobně jako ve východních Čechách i na jihu Čech zahájila cizinecká policie v noci rozsáhlé kontroly ubytoven a pronajímaných domů. Operace se zaměřuje především na cizince a drogy. Razií se účastní i kriminalisté a pořádková policie. Smysl celé akce je jasný. Právě teď totiž v zemědělských oblastech začíná sklizeň, na kterou si farmáři musí najímat především cizince.

Je devět hodin večer a necelá dvacítka policistů v uniformách i bez nich uzavírá jednu z velkých píseckých ubytoven. Nejprve se zaměřují na lidi, u kterých je možné, že u sebe mají drogy. Jejich pokoje proto důkladně prohledávají i za pomoci speciálně vycvičených psů. Policisté postupně zkontrolují všechny podezřelé. A během hodiny se přesunují dál. „Teď večer máme v plánu zkontrolovat čtyři ubytovny,“ říká mluvčí cizinecké policie v Českých Budějovicích Simona Daňková.   

Série rozsáhlých kontrol souvisí podle cizinecké policie hlavně s nedostatkem, případně neochotou Čechů, kteří by pracovali v nově postavených továrnách a momentálně i v sadech a zahradnictvích. „Jižní Čechy jsou specifické sezonními pracemi v zemědělství, a to je lákavé pro cizí státní příslušníky,“ připomíná policista Josef Kreml.    

Kontroly se obyvatelům ubytoven nelíbí, k vážným incidentům ale nedochází. Majitelé sadů, kteří vozí brigádníky hlavně ze zemí bývalého Sovětského svazu, už s nimi, podle svých slov, počítají. „V Česku na sklizňové práce najímáme lidi ze zahraničí přes agentury. Kontroly očekáváme a zatím jsme nikdy neměli žádný problém, který bychom nedokázali vyřešit,“ uvádí Jaroslav Muška z Ovocnářské unie ČR.

V souvislosti s přílivem lidí, kteří míří do Česka za prací, se podle policistů změnila řada věcí. Kromě organizovaných skupin podle nich například přibývá pašeráků, kteří si převozem drog jen přivydělávají. Na některé ubytovny se chtějí policisté zaměřit intenzivněji. Jedné nebo dvěma kontrolám se však do konce roku nevyhne žádné zařízení.